Орден Усмішки- дорослим від дітей


Кожній людині приємно отримувати нагороди за свою професійну діяльність. Вони бувають цінними і символічними, престижними і маловідомими. Але є одна нагорода, яка для кожного лауреата представляє особливу цінність. Це єдина в світі нагорода, яку діти присуджують дорослим і якої ООН надала статус міжнародної. Це - Орден Усмішки - спочатку польська, а потім міжнародна нагорода, що присуджується відомим людям, які приносять дітям радість. Нагорода була заснована польським журналом «Kurier Polski» в 1968 році. А через 11 років-в 1979 році Орден набув статусу міжнародного рішенням Генерального секретаря ООН.

У конкурсі на проект ордена взяли участь десятки тисяч хлопчиків і дівчаток, а в підсумку журі обрало малюнок дев'ятирічної Еви Хробак - посміхнене сонечко на блакитному емалевому кружечку. За статусом орденом нагороджуються найпопулярніші серед дітей дорослі. Діти називають своїх кандидатів, і в перший день весни Міжнародне журі оголошує кавалерів «Ордену Усмішки», а в останній день осені відбувається вручення Нагороди. Лицарів ордена обирають в результаті великого обговорення і голосування в школах і ліцеях Польщі.
До комісії (капітулу) входять 60чоловік- з них більшість громадян Польщі, а також представники інших держав: Великобританія, Аргентина, Австралія, Білорусь, Бельгія, Франція, Ізраїль, Канада, Німеччина, Росія, Туніс, Україна, США, Угорщина, Італія , Румунія, Литва, Чехія, Азербайджан, Грузія, Вірменія, Японія, Сербія.


Нагорода "Орден усмішки" існує вже протягом 37 років. За цей час її удостоювалися відомі в Польщі і в усьому світі політики, громадські, культурні та релігійні діячі. Як, наприклад, Білл Клінтон, Маргарет Тетчер, Далай-Лама XIV, Іван Павло II, Мати Тереза, письменниця Астрід Лінгрен, літератор Ян Твардовський, актор Стівен Спілберг, дружина екс-президента Польщі Йоланта Квасьневска.Серед дитячих письменників, що були удостоїни цього Ордена були : Джоан Роулінг, Астрід Ліндрен, мама "мумі-тролів", фінська письменниця і художниця Туве Янссон, автор" Дяді Стьопи "і безлічі інших дитячих віршів, казок, п'єс, байок і сценаріїв Сергій Михалков.
Є одне незвичайне вимога до лауреатам: перед врученням нагороди кожен з них повинен випити склянку лимонного соку з посмішкою на обличчі. Ідея полягає в тому, щоб в найскладніших ситуаціях знайти в собі сили і подарувати дитині посмішку
.
Вручаючи нагороду Михалкову, Президент Ордена сказав: "Пийте, Михалков, подивимося, як буде вести себе Кавалер Ордена Усмішки". Письменник випив кубок залпом і тут же експромтом продекламував: 
Нет, вы не сделали ошибки,
Что присудили Орден мне.
Я буду с Орденом Улыбки
Трудиться для детей вдвойне".


У 2016 році кавалером Ордена Усмішки стала азербайджанська письменниця Айгюн Буньядзаде «за заслуги перед дітьми». Церемонія вручення Ордена посмішки відбулася за підтримки Міністерства культури і туризму Польщі в школі номер 3 імені Лицарів в польському місті Мисловіце. Орден вручив голова Капітула Ордену усмішки, уповноважений з прав дитини в Польщі Марек Міхаляк.
Н церемонії вручення азербайджанська письменниця подякувала за присудження ордена. Вона побажала, щоб на всій землі посмішка не сходила з обличчя дітей, незалежно від їх походження та віросповідання.
Орден Усмішки і УкраїнаСеред українців почесну міжнародну нагороду «Орден Усмішки» отримав директор Вінницького міського центру художньо-хореографічної освіти дітей та юнацтва «Барвінок», народний артист України Петро БОЙКО
Це цікаво:

 * З моменту заснування ордена його лицарями стали 903 людини з 45 країн.* У 1996 році в польському місті Рабка-Здруй був заснований музей, присвячений історії ордена Посмішки.* Наймолодшим лицарем ордена став в 1994 році Марек Міхаляк у віці 23 років, а найстаршим - Ірена Сендлер в 2007 році у віці 97 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар