День проліска




День проліска вперше святкували в Англії 19 квітня 1984 року. Ця квітка першою зустрічає весну розкритими пелюстками. За слов`янською легендою одного разу зима відмовилася піти та відкрити дорогу весні. Тоді відважний пролісок пробився крізь сніг, простягнув ніжні пелюстки до сонця, яке розтопило сніг та весна перемогла.
В середні віки невигадливий пролісок вважався символом непорочності. Зараз він - символ надії, символ перемоги вічних сил добра над злом. Існує старовинне британське повір'я, згідно з яким проліски є кращим захистом від чаклунства і всякої нечисті. Для цього необхідно посадити білосніжних красенів навколо житла. Може, саме з цієї причини проліски - чи не головна прикраса переважної більшості клумб в британських містах.

У ніжної квітки є безліч мальовничих назв, які люди різних національностей дали їй, спираючись на асоціації. Жителі Великобританії називають пролісок «сніжною краплею», інакше - «сніжною сережкою». Не менш гучний епітет придумали німці: «сніговий дзвіночок». Чехи, недовго думаючи, нарекли рослину «сніжинкою». Найбільшою кількістю ласкавих імен пролісок нагородили самобутні українці. Як його тільки ми не називаюємо: і білявка, і снігурка, і мартівка, і козулька ...




Сьогодні ця чудова квіточка занесена до Червоної Книги, тому необхідно ставитись більш трепетно до цього білосніжного красеня, інакше наступні покоління зможуть побачити цю чудову рослину тільки на картинках.

Немає коментарів:

Дописати коментар