Оголосили лауреата Букерівської премії-2018



Лауреатом Міжнародної Букерівської премії 2018 року стала польська письменниця і поетеса Ольга Токарчук. Премія присуджена їй за роман "Польоти" (Flights). "Польоти"- роман, що складається з фрагментів, пов'язаних між собою темами подорожей і людської анатомії. Дія розвивається з початку XVII століття і до наших днів. Видання The Financial Times назвало роман «філософською казкою для наших божевільних часів». У 2008 році "Польоти"  вже принесли Токарчук престижну в Польщі літературну премію «Ніке» (2008).
Ольга Токарчук - польська письменниця, вона народилася в польському Сулєхуві в сім'ї вихідців з України. Навчалася в Варшавському університеті. Є співорганізатором Фестивалю оповідань, під час якого автори коротких літературних форм з Польщі та з-за кордону представляють свої твори. З 2008 веде заняття з творчого письма в Опольському університеті.

У червні також буде вручена нагорода «Золотий Букер» (The Golden Man Booker), яку отримає краща книга за 50-річну історію нагороди.
Спеціальне журі Букерівської премії опублікувало шорт-лист премії. У Короткий список увійшли п'ять творів: «Лінкольн в бардо» Джорджа Сондерса (2017), «Вовчий зал» Хілларі Мантель (2009), «Англійський пацієнт» Майкла Ондатже (1992), «Місячний тигр» Пенелопи Лайвлі (1987), «В вільній державі »Відіадхара Найпола (1971).
Переможця оберуть відкритим голосуванням, яке триватиме до 25 червня.

Немає коментарів:

Дописати коментар