Нобелівська премія з літератури-2019



У Стокгольмі оголосили лауреатів Нобелівської премії з літератури за 2018 та 2019 роки. Польська письменниця українського походження Ольга Токарчук отримала премію за 2018 рік, а австрійський письменник Петер Хандке за 2019 рік.

Ольгу Токарчук названо провідним польським романістом свого покоління. Нобелівський комітет підкреслив, що у роботах Ольги Токарчук присутня «уява, яка з енциклопедичною пристрастю показує руйнування кордонів як спосіб жити».
Ольга Токарчук народилася у родині українських емігрантів, закінчила психологічний факультет Варшавського університету. Зараз працює у редколегії польського журналу «Політична критика».
Петер Гандке - австрійський письменник і перекладач. Йому було присуджено Нобелівську премію за 2019 рік з формулюванням "за впливовий твір, який з мовною винахідливістю досліджує периферію та специфіку людського досвіду".
Лауреат Нобелівської премії з літератури отримає грошовий призу у дев'ять мільйонів шведських крон (понад 900 тисяч долларів), а також медаль і диплом.
Премію заснували в 1901 році. Відтоді її не вручали лише під час Першої та Другої світових війн та у 2018 році.
Серед лауреатів Нобелівської премії з літератури 15 жінок. Першою стала шведська письменниця Сельма Лагерлеф.
Наймолодшим лауреатом став автор «Книги джунглів» Ред’ярд Кіплінґ, коли йому був 41 рік. Доріс Лессінг у 88 років стала найстаршою письменницею, яку нагородили цією премією.
Двоє людей відмовилися від Нобелівської премії з літератури: Борис Пастернак та Жан-Поль Сартр.

Немає коментарів:

Дописати коментар