Не стерти пам’яті народу


18 травня – День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. У цей день вшановують пам'ять жертв цього злочину, а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу. Український інститут національної пам'яті підготував матеріали та архівні фото, присвячені цій темі, які ви знайдете за посиланням:

https://old.uinp.gov.ua/news/u-seredu-18-travnya-den-pamyati-zhertv-genotsidu-krimskotatarskogo-narodu

18 травня 1944 року о 03:00 почалася масова депортація, і закінчилася вона приблизно 20 травня. До операції були залучені 32 тис. співробітників НКВС. Людям давали на збори від декількох хвилин до півгодини, дозволяючи брати з собою особисті речі, домашнє начиння та інше з розрахунку по 500 кг на сім'ю. Однак насправді за відведений час вдавалося зібрати лише 20-30 кг речей і продуктів.

Протягом двох днів кримських татар звозили машинами до залізничних станцій у Бахчисараї, Джанкої та Сімферополі, звідки ешелонами відправляли на схід.

Під час головної хвилі депортації (18-20 травня) виселили 180 014 осіб. Ще 6 тис. мобілізованих молодих чоловіків протягом квітня-травня відправили в Казахстан. І 5 тис. кримських татар заслали в табори тресту «Москвоуголь».

5989 осіб були заарештовані за звинуваченням у співпраці з німцями − вони потрапили в ГУЛАГ.

Депортація тривала до кінця року. Після закінчення Другої світової війни кримських татар масово демобілізували і відправляли в табори Сибіру й Уралу.

8 січня 1945 року був виданий указ, згідно з яким «спецпоселенці» мали ті ж права, що й інші громадяни СРСР. Однак за фактом вони не могли самовільно залишати місця поселень і повинні були щомісяця реєструватися в міліції.

Архівні фото кримських татар в місцях спецпоселень зібрані за посиланням: https://old.uinp.gov.ua/news/krimski-tatari-v-mistsyakh-spetsposelen-pislya-deportatsii-v-1944-rotsi?q=news/krimski-tatari-v-mistsyakh-spetsposelen-pislya-deportatsii-v-1944-rotsi

Немає коментарів:

Дописати коментар