День вишиванки – день родоводу

 Історія свята
Щороку в третій четвер травня Україна відзначає унікальне національне свято – День вишиванки. Його історія почалася 14 років тому, коли студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк започаткувала акцію «Всесвітній день вишиванки». Надихнув її до цього Ігор Житарюк, який регулярно одягав вишиту сорочку на заняття. Леся запропонувала одногрупникам обрати один день і разом одягнути вишиванки. Спочатку національний одяг вдягало кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та згодом свято розрослося до всеукраїнського рівня. До Дня вишиванки долучилася українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.
По всьому світу об'єднуються українці в одній ідеї і показують, що мають власну самоідентифікацію та національний код.
Модні тренди
Національне вбрання популярне не лише в Україні, адже українські дизайнери успішно експортують вишиванки за кордон, де такий вид одягу дуже подобається. З традиційного класичного українського вбрання утворилися різні модифікації, в магазинах можна побачити вже вишиті сукні, піджаки, костюми, шорти і навіть купальники. Українська вишивка стала дуже популярною в царині моди.
Нині дизайнери експериментують із тканинами, кольорами, візерунками та цікавими деталями, які доповнюють та осучаснюють старовинне вбрання. Сьогодні вишиванки вдягають не лише під класичну спідницю чи брюки. Етноодяг підбирають під шорти, джинси чи як окремий елемент – туніку.
Навіть світові зірки полюбили українське вбрання. Так, у вишиванці були помічені Джонні Деп, Міла Йовович, Ума Турман, Холлі Беррі, Кейт Мосс, Енн Хетуей, Лана Дель Рей, Майк Тайсон, Адель, Різ Уізерспун, Ніколь Кідман, Сандра Буллок, Джекі Чан та інші. А такі модні бренди, як Dolce&Gabbana та Valentino, взагалі випустили колекції з українськими етнічними мотивами у вишитих сукнях.
Топ-10 цікавих фактів про вишиванку
1. Перші вишивки на території слов’янських країн мали більш релігійний зміст і оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі.
2. Геродот стверджував, що вишивкою був прикрашений одяг скіфів, які довгий час проживали на території України. Археологи знайшли на Черкащині зображення чоловіків, одягнених у щось дуже схоже на український національний костюм. Знахідка датувалась 6 ст. нашої ери. Такі ж сорочки приписувались трипільцям.
3. Сорочка завжди вишивалась жіночими руками, а тому несла сильний емоційний заряд, символізувала добро, любов і вірність. Тому наречені вишивали сорочки своїм коханим.
4. Чумаки довіряли прання своєї сорочки тільки одній єдиній дівчині - так чумак підтверджував вірність своїй коханій.
5. Новатором,  котрий поєднав вишиванку з буденним одягом став Іван Франко: він носив її під піджак і з сучасним вбранням. Саме у такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.
6. Кожен регіон України має свою особливу вишиванку, яка відрізняється від інших технікою та орнаментом.
7. Першим ведучим, який з’явився  у прямому ефірі у вишиванці, став Андрій Шевченко. В такому вигляді він відкрив телемарафон “Ніч виборів” на “5 каналі”.
8. Дуже багато орнаментів, що використовуються в оздобленні вишиванок, сягають своїм корінням до язичницьких часів. Наприклад, солярні знаки (або “громовий знак”, “колесо Юпітера”) пов’язані з язичницьким небесним божеством Родом.
9. Одним з найоригінальніших видів вишиванок вважають борщівську. Її особливість полягає в тому, що вона рясно розшита чорними нитками. Розповідають, що колись турки і татари знищили практично всіх місцевих чоловіків, тому жінки впродовж кількох поколінь вдягали саме такі сорочки. А у боршівському храмі знаходиться унікальна ікона, на якій зображена Марія, одягнута саме у таку вишиванку.
10. Орнаменти, якими прикрашають вишиванки, стали настільки популярними, що тепер ними оздоблюють не тільки сорочки! Останнім часом українці прикрашають свої автомобілі спеціальними наліпками. Серед молоді досить популярними стали патріотичні татуювання. В українські національні костюми одягають навіть домашніх улюбленців.
Детальніше читайте за посиланнями:
За посиланням http://uccs.org.ua/novyny/nepovtornist-ta-vyshukanist-natsionalnoho-vbrannia-v-proekti-spadok/ знайдіть чудові атмосферні ролики проекту «Спадок», і вони зачарують вас неповторністю та вишуканістю національного вбрання! 

Немає коментарів:

Дописати коментар