Сьогодні - День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження



Щоб видавати книжку, треба розуміти її неминущу цінність, треба вміти її берегти і передавати з покоління в покоління. Видавнича справа — дуже захоплююча та творча сфера діяльності. Складання макетів, підбір кольорової гамми, верстка. Видавці — справжні чарівники, що надають словам і зображенням відчутну форму.
Це в їхніх руках електронний документ перетворюється на красиву брошуру, журнал або книгу. Це їхніми стараннями текст стає структурованим і легким для читання. Це саме вони дозволяють мільйонам читачів насолоджуватися паперовою версією книг, їх запахом і шелестом сторінок. День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження відзначається в Україні щорічно в останню суботу травня.
Першою українською друкарнею можна вважати краківську друкарню Швайпольта Фіоля, в якій у 1491 році з’явилися перші книги, надруковані кирилицею.
Першу друкарню в Україні заснував у Львові Іван Федоров-Федорович. Вона діяла протягом 1573-1575 років, а першою виданою на українських землях книгою став «Апостол» (в 1574 році), який історично започаткував розвиток друкарства в Україні.
Справжнім шедевром друкарського мистецтва стала Острозька Біблія, завершена в 1581 році.
Одним з осередків книгодрукування в Україні була Печерська Лавра. Заснована в 1616 році, Київська лаврська друкарня працювала три сторіччя.
Крім друкарень кириличного шрифту, в Україні працювали і латинсько-польські. Всього в Україні в 1574-1648 роках діяло 25 друкарень. При великих друкарнях були свої книгарні.
Хочете дізнатися, як друкують книжки? Щоб побачити цей захоплюючий процес, переходьте за посиланнями:         
Перейшовши за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=FpAKI9AqkIk, ви побачите, що відбувається  в книгарнях вночі….


Немає коментарів:

Дописати коментар