Всім привіт від Цибуліно! (Джанні Родарі – 100 років)

 


Рівно 100 років тому народився італійський письменник Джанні Родарі. Він подарував світу дитячої літератури «Пригоди Цибуліно», «Казки по телефону», «Планету новорічних ялинок», «Джельсоміно в Країні брехунів» та інші чудові твори. Їх друкують і нині на радість бозна-якого покоління юних читачів.

Свій найвідоміший твір – «Пригоди Цибуліно» - письменник опублікував у 1951 році. Чому саме на цибулю впав вибір Родарі? На думку автора, по-перше, вона є в кожній домівці, по-друге, цибуля має сильний запах, тому в Цибуліно - сильний характер.

Казку про пригоди хлопчика-цибулі та його друзів відразу полюбили в рідній Італії, а потім і в інших країнах, зокрема, в Радянському Союзі. Саме там Цибуліно став справжнім брендом. Мультфільм, фільм, іграшки, значки, солодощі з персонажами «Пригоди Цибуліно» - така популярність чекала на книжку в СРСР.

Вважаєте, що Джанні Родарі став справжнім мільйонером? Зовсім ні! Міжнародна угода на авторські права на Радянський Союз не поширювалася. Гонорар платили рублями, а не доларами, тому Родарі скуповував кришталь, сувеніри та чорну ікру.

Згодом твори італійського казкаря поступилися новим, відійшли на дальній план. Можливо, через політичні погляди автора. (Певний час Родарі був членом Компартії)

Але часом усе-таки варто перечитати стару напівзабуту казку. Вона і справді талановито написана. Смішна, зрозуміла і така актуальна! Погодьтеся, поруч з нами і зараз існують «графині вишеньки», злі «принци лимони», пихаті «сеньйори помідори». Але таких, як Цибуліно, значно більше! Згодні?

Дякуємо, Джанні Родарі!



Немає коментарів:

Дописати коментар