9 листопада - День української писемності та мови та День преподобного Нестора Літописця


День української писемності та мови був встановлений указом Президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
9 листопа у День української писемності та мови за традицією покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю,відзначають найкращих популяризаторів українського слова,заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою.Також стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика - конкурс проводився за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників понад 5 млн. з 20 країн світу.





Православна церква в цей день відзначає день Преподобного Нестора Літописця - ченця Києво-Печерської Лаври, продовжувача традицій слов'янської писемності, першого історика Київської Русі.
Нестор Літописець народився в 50-х роках ХІ століття у Києві. Юнаків прийшов у Києво-Печерську обитель і прийняв постриг. Він глибоко цінував істинні знання. У монастирі ніс послух літописця.






Найвизначнішою працею Нестора-літописця є «Повість временних літ» — літописне зведення, складене у Києві на початку XII століття. Це перша у Київській Русі пам’ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Преподобний Нестор довів розповідь з літописних зведень кінця XI століття до 1113 року. Всі наступні літописці лише переписували уривки з праць преподобного Нестора, наслідуючи його. Але перевершити так і не змогли. «Повість временних літ» була і залишається найвидатнішою пам’яткою слов’янської культури. Тому преподобного Нестора-літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.

В Центральній дитячій бібліотеці до Дня української писемності та мови та Дня преподобного Нестора Літописця відкрилась книжкова виставка Перший серед книжників землі Руської”.    Запрошуємо всіх!


Немає коментарів:

Дописати коментар