17 серпня-день створення Українських Січових Стрільців


17 серпня 1914 року-день створення легіону  Українських Січових Стрільців.
Українські Січові Стрільці— єдина українська національна військова формація в складі австро-угорської армії, сформована з добровольців, які відгукнулися на заклик Головної Української Ради 6 серпня 1914 і стояли під проводом Української Бойової Управи (УБУ).


Українські Січові Стрільці були першими українськими частинами на бойовищах Східної Європи після Полтави 1709, вони мали велике значення для відновлення військових традицій, для зростання українського патріотизму, створення військового словництва, термінології, військового фольклору, пісні й музики (оркестра УСС), для утвердження форми українського однострою (мазепинка). Пам'ять про УСС і досі жива в українському народі, як є живим символом УСС — «Червона калина», пісня УСС і традиція елітарної частини української армії.


УСС складалися з найкращих представників українського галицького суспільства – вчених, літераторів, журналістів, митців, студентської та гімназійної молоді тощо. Тому не дивно, що вони залишили після себе добре задокументовану історію легіону та багату літературно-пісенну спадщину.




В горах грім гуде, хоч зима паде,
Землю спороли гармати,
Гримить війна, дуднить луна
Дрожать ранені Карпати.
Хто живий, вставай боронити край,
Вкритий огнем і мерцями
Не буде тобі сумно у борбі
Між Січовими стрільцями!...( Осип Маковей “Стрілецький Марш”)
Приходьте до нас у бібліотеку,дізнайтеся більше про історію нашої країни та її героїв.А наші працівники обов`язково вам допоможуть. 

Немає коментарів:

Дописати коментар