Культові книги, які ніхто не хотів видавати


Майбутній "король жахів", лауреат Нобелівської премії з літератури і перша письменниця, яка заробила $ 1 млрд власною творчістю, отримали від видавців чимало невтішних зауважень і гірких відмов. Перед вами - добірка найвідоміших книг, видавати які ніхто не хотів і які побачили світ лише завдяки рішучості своїх творців ...

"Гаррі Поттер і філософський камінь", Джоан Роулінг
 
Роман Джоан Роулінг отримав 12 відмов. Перший тираж був всього 1000 примірників, та його майже відразу ж визнали «найкращою дитячою книгою року» в Великобританії. Зараз за обсягом продажів поттеріана поступається тільки Біблії, а бренд «Гаррі Поттер» оцінюється в 15 мільярдів доларів






"Звіяні вітром" Маргарет Мітчелл 
Вражаючу історію кохання Скарлетт О'Хара і Ретта Батлера Маргарет Мітчелл писала 10 років. Об'ємний, понад 1000 сторінок, рукопис відкинули 38 видавництв. Врешті-решт Мітчел допомогли  знайти видавця, роман вийшов у червні 1936 року - і вже в грудні був проданий мільйонний екземпляр, а Мітчелл отримала Пулітцерівську премію.




"Хроніки Нарнії" Клайв С. Льюїс 
Одна з найзнаменитіших фентезійних казок довго не зустрічала відгуку у видавців. На щастя, після 37 відмов Льюїс випадково зустрівся з літературним агентом Джефрі Блес, і той допоміг йому опублікувати першу книгу про Нарнію. Зараз історія про чотирьох дітей, що потрапили в чарівну країну, переведена на 47 мов, а загальний тираж складає більше 100 000 000 примірників.





"Прислуга" Кетрін Стокетт
 Дебютну роботу Кетрін Стокетт "відправили" 60 агентств. Різкий роман про расову нерівність визнали приреченим на провал. Тільки крихітне видавництво надрукувало «Прислугу» невеликим накладом. І вже через три тижні роман став лідером продажів. У 2011 році в США був проданий п'ятимільйонний екземпляр роману. До цього моменту «Прислуга» 100 тижнів очолювала список бестселерів The New York Times.



"Володар мух", Вільям Голдінг 
Рукопис першого роману майбутнього лауреата Нобелівської премії пережив 21 відмову, перш ніж хоча б одне видавництво опублікувало книгу. Роман не відразу був оцінений читачами - в 1954 році було продано всього 3000 примірників. Але через два роки «Володар мух» став абсолютним бестселером, а в 2005 році увійшов до 100 кращих романів англійською мовою за версією журналу "Тime".



"Щоденник Анни Франк", Ганна Франк 
Книзі, яка згодом увійшла до спадщини ЮНЕСКО «Пам'ять світу», 15 разів було відмовлено в публікації. Один з видавців мотивував це так: «Мені здається, цій дівчинці не вистачає вдумливих почуттів, які підняли б книгу над рівнем просто цікавого чтива». У 1947 році батько Ганни Франк все-таки домігся публікації, і книга моментально стала бестселером.



"Керрі", Стівен Кінг
 «Ми не зацікавлені в науковій фантастиці і похмурій утопії. Вони не продаються». Таким був тридцятий відгук, який починаючий письменник Стівен Кінг отримав на свій перший роман «Керрі». Через кілька місяців його все ж видали - і в перший же рік було продано більше мільйона екземплярів книги. Зараз історія про зацьковану дівчинку, яка володіє телекінезом, вважається класикою жанру.


"Щоденник пам'яті", Ніколас Спаркс 
Важко зрозуміти, чому від цього проникливого роману про кохання відмовилися 24 літературних агента. Тереза ​​Парк стала двадцять п'ятим агентом. Прочитавши книгу, вона швидко досягла контракту на мільйон доларів від великого видавництва. «Щоденник пам'яті» вийшов в 1996 році і в перший же тиждень продажів очолив топ бестселерів The New York Times.

Немає коментарів:

Дописати коментар