BOOK-РАНДЕВУ «ЛІТЕРАТУРНІ БРЕНДИ В ТРЕНДІ»

(до 50-річчя книжки В. Нестайка «Тореадори з Васюківки»)

…Він мріяв стати художником, прожив із дружиною понад шістдесят років, працював у молодості в театрі, не розрізняв червоного та зеленого кольорів. В 26 років дебютував збіркою оповідань «Шурка і Шурко». Ні він, ні його друзі та батьки й гадки тоді не мали, що буде далі. А далі у 1973 році побачила світ славнозвісна трилогія «Тореадори з Васюківки».«Це не було так, що я сів і одразу видав на-гора готовий твір. Ні, я трудився над ним багато років…» - згадував письменник. Саме з «Тореадорами» Всеволод Нестайко у 1979 році лавреатом престижної премії імені Андерсена. Прізвище нашого письменника було внесено до «Особливого почесного списку», поруч з А. Ліндгрен,  Дж. Родарі, Т. Янссон.

«Тореадори з Васюківки» – один з найкращих творів світової літератури для дітей. Але радянська влада в ті часи зовсім не захоплювалась цим українським бестселером. Чому? Тому що головні герої були якісь «нерадянські», «неправильні». Вони отримувала двійки, провалювали серйозні іспити і навіть закохувалися! Ні, ні, піонерам не варто було читати це.

Але, навпаки, інтерес читачів до повісті та її популярність швидко росли. Трилогія була перекладена багатьма мовами світу, а фільм, знятий за одним з епізодів книжки, здобув Гран-прі на кінофестивалі у Мюнхені. Для показу стрічку купили 72 країни світу. Не показали її лише у Радянському Союзі – цензорам не сподобались «такі» радянські школярі.В цьому році цій веселій класній книжці виповнюється 50 років, але який це вік?! Її читають дорослі та малі, за шкільною та позашкільною програмою. Не тільки читають, а перечитують, радять іншим та просто посміхаються, згадавши Всеволода Нестайка та його «Тореадорів з Васюківки».

Немає коментарів:

Дописати коментар