Зимові Олімпійські ігри-2018


Головні спортивні змагання чотириріччя – Зимові Олімпійські ігри-2018 – стартували сьогодні (9 лютого) у Південній Кореї. Україну на цій Олімпіаді представлятимуть 33 спортсмени.
93 команди будуть представлені принаймні одним спортсменом (92 країни та делегація з Росії під нейтральним прапором). 
Спортсмени розіграють 102 комплекти нагород у 15 зимових олімпійських видах спорту. Це найбільша кількість нагород за всю історію зимових Ігор. Це стало можливим завдяки включенню 6 нових дисциплін: біг-ейр у сноубордингу (чоловіки і жінки), мас-старт у ковзанярському спорті (чоловіки і жінки), дабл-мікст у керлінгу і командних змагань в гірськолижному спорті. 
Емблема Олімпіади-2018 символізує світ, відкритий для всіх. Вона поєднує в собі зображення льоду та снігу, зимових спортивних зірок (спортсменів) та людей з усього світу, які збираються разом у Пхенчхані. 
В основі дизайну медалей- мотиви національної культури Кореї. Стрічки медалей виготовлені з використанням традиційних тканин і містять написи, виконані шрифтом хангиль (корейська абетка).
На лицьовій стороні медалі – діагональні лінії, які символізують історію Олімпійських ігор і прагнення учасників до перемоги, на зворотній – певна спортивна дисципліна. 
Талісманами Олімпійських ігор стали тигренятко Сухоран і ведмежа Пандабі (в Паралімпіаді). Сухоран є втіленням білого тигра, який довгий час вважався твариною-хранителем Кореї. Слово "Sooho" означає "захист" і символізує захист, який гарантують спортсменам, глядачам і іншим учасникам турніру організатори. 

Трохи олімпійської історії українців
*З шести попередніх Зимових Олімпіад, на яких була представлена збірна України, починаючи з 1994 року, українці загалом привезли сім медалей: 2 золота, 1 срібло і 4 бронзи.
*Перше історичне золото на Олімпіаді-1994 завоювала українська фігуристка Оксана Баюл.
*Пара фігуристів Руслан Гончаров і Олена Грушина у 2006-му із Олімпіади у Турині привезли бронзу.
*Решту медалей для України на "білих" Олімпіадах завойовували біатлоністи.
*Першою олімпійською призеркою з біатлону стала Валентина Цербе. На Олімпіаді-1994 у норвезькому Ліллехамері вона завоювала першу бронзу у спринті.
*Єдину срібну медаль із Зимових Ігор в Україну привезла Олена Петрова. У 1998-му році у Нагано вона фінішувала другою в індивідуальній гонці серед жінок.
*З Олімпійських ігор-2006 у Турині, окрім бронзи у фігурному катанні, ще одну бронзу привезла біатлоністка Лілія Єфремова, показавши третій результат у спринті.
*Найрезультативнішою для українців була Олімпіада-2014 у Сочі. Медальний зачин для збірної зробила Віта Семеренко, виборовши бронзу у спринті. А після цього була історична жіноча естафета, в якій жіноча біатлонна збірна у складі Віти та Валі Семеренко, Юлії Джими та Олени Підгрушної завоювали друге в історії України золото Зимових Олімпійських ігор.

Більше читайте за посиланням:
http://noc-ukr.org/olympic/games/pyeongchang-2018/

Немає коментарів:

Дописати коментар