Сьогодні Китайський Новий рік 2018 за східним календарем



За східним календарем Новий 2018 рік наступає саме сьогодні, 16 лютого. До речі, в Китаї зустрічатимуть НЕ 2018 рік, як це зробили ми, а 4716-й. Китайці живуть за місячно-сонячним календарем, який відрізняється від нашого. Для китайців ця дата вважається Святом Весни, адже саме в цей день починалися посівні роботи. Всі жителі збираються вдома у батьків, навіть якщо знаходяться у від'їзді. Веселяться, ходять один до одного в гості і дарують подарунки.

За давнім міфом, на початку кожного нового року китайці змушені ховатися від чудовиська на ім'я Нянь (в перекладі з китайської «Рік»), який, як вважається, являються в перший день свята, щоб розорити всі поселення: з'їсти всю худобу і зібраний урожай, а заодно і парочку селян.
Щоб захистити свої будинки від цього монстра, китайці заздалегідь прикрашають їх: обклеюють зовні красивими візерунками з червоного паперу, парними написами і картинами з побажаннями щастя, здоров'я і довголіття, а також всюди розвішують червоні ліхтарі. Зрозуміти, з чим пов'язана така любов до червоного кольору, допоможе знову-таки легенда про походження свята. Отже, в цій легенді говориться, що одного разу люди помітили, як Нянь, який зазвичай любить поласувати дітьми, злякався дитини в червоному одязі. Недовго думаючи, очевидці цієї дивної події прийшли до висновку, що відлякав чудовисько саме колір.
Крім того, напередодні свята кожна родина ретельно прибирає своє житло, вважаючи, що таким чином вони очищають своє життя від будь-яких невдач і звільняють місце для щастя.
Святкування китайського Нового року триває 15 днів. З властивим Сходу розмахом - феєрверками, запуском ліхтариків і врученням подарунків. У Новий рік китайці ліплять різнокольорові пельмені. Їх їдять дерев'яною ложкою з дерев'яного посуду - щоб нічого не розбити і не поранитися, бо це погана прикмета.
Стародавні китайці святкували Новий рік цілий місяць, проте реалії сучасного життя не дозволяють розслаблятися так довго, тому час відпочинку скоротилося вдвічі.

У перший день Китайського Нового року всюди палять пахощі і підривають феєрверки, щоб відлякувати злих духів.
В останній день святкувань китайці запалюють на вулицях червоні ліхтарі, носять намиста з мандаринів і традиційно збираються на сімейні вечері. 

Немає коментарів:

Дописати коментар