Давайте потанцюємо!


Щороку 29 квітня по всьому світу відзначається Міжнародний день танцю. Це свято, присвячене всім стилям танцю, почали відзначати з 1982 року в день народження французького балетмейстера Жана-Жоржа Новерра (1727-1810), який увійшов в історію як «батько сучасного балету».
Для всіх прихильників давнього та загадково-чаруючого дійства добірка цікавих фактів з історії танцю.

  Танці епохи Відродження часто виконувалися під час застіль і були пов’язані з меню. Наприклад, танець, що розповідає про давньогрецького героя Язона та Золоте руно, передував смаженій баранині.

  Першу Академію танців у Європі відкрив у 1661 році в Парижі король Людовик XIV, який був затятим танцюристом. І саме в той час з’явилися перші професійні танцюристи. 

  У книзі рекордів Гіннеса офіційно представлено такий світовий рекорд: 37-річна Каламандалам Хемаленте, танцівниця з Індії, протанцювала народний танець 123 години й 15 хвилин. 

  В 2008 році в Роттердамі (Швеція) відкрився незвичайний танцклуб. У плитку на підлозі були вбудовані пружини, підключені до генераторів. Що активніше люди танцювали, тим більше пружини стискалися, виробляючи енергію, яка надходила до світлодіодних ліхтарів у підлозі.

  В останні роки в багатьох клубах стала популярною беззвучна або безшумна дискотека (Silent disco), тобто дискотека, де люди танцюють під музику в бездротових навушниках, а сама музика транслюється через FM-передавач для бездротових приймачів, вбудованих у навушники.

  У багатьох народах існують так звані «бойові танці». Інколи вони зароджувалися через те, що в країні, яка перебувала під гнітом загарбників, було заборонено носити зброю та опановувати різні види боротьби, й винахідливі воїни поєднували елементи танцю з дійсно небезпечними рухами та прийомами, щоб до потрібного часу «замаскувати» свої вміння. Серед відомих бойових танців наш гопак, бразильська капоейра, японський танок кебу, танок маорі хака, грузинський хорумі тощо.

Чи не настав час і вам потанцювати? А для натхнення – гопак у виконанні Національного академічного ансамблю танцю України імені Павла Вірського. Переходьте за посиланням

Немає коментарів:

Дописати коментар