Його ніколи не забути - Чорнобильський квітневий день...



Чорнобильський вітер по душах мете,
Чорнобильський пил на роки опадає.
Годинник життя безупинно іде.
...Лиш пам'ять усе пам'ятає
.
О. Матушек
         Сьогодні - Міжнародний день пам'яті про  Чорнобильську катастрофу.    26 квітня весь світ схиляє голову в пам'ять жертвам страшної трагедії. Аварія на Чорнобильській АЕС, полум'я її бурхливої пожежі висвітило кожного, хто там працював і хто там жив, хто був поруч з бідою у ту трагічну хвилину і хто нині з відстані літ несе у серці біль за страшну трагедію людства. Згодом цю катастрофу назвуть “планетарною”, ”трагедією віку” і спробують осягнути всю глибину її згубних наслідків.
         За цим посиланням https://book-ye.com.ua/blog/e-shcho-chytaty/chornobyl-u-literaturi-5-knyh-pro-chornobylsku-katastrofu-vid-knyharni-ye/  ви дізнаєтесь, які       книжки про  Чорнобильську трагедію ви можете прочитати.
         Майже одразу після трагедії 1986 року  у світовому кіно, літературі та музиці з'являється "Чорнобильська тема".  Читайте про це, перейшовши за посиланням https://espreso.tv/article/2014/04/26/chornobylska_trahediya_u_mystectvi .
         А на  цих ресурсах зібрані  факти про Чорнобильську АЕС:
         Ось декілька з них:
1.В результаті аварії на Чорнобильській АЕС було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від ефекту атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945-у році.
2.800 тисяч чоловіків ризикували своїм життям та здоров'ям, аби запобігти наслідкам аварії і стабілізувати ситуацію. Вони трудилися в зоні підвищеного ризику, піддаючись впливу радіації. 25 тисяч з них померли, а понад 70 тисяч стали інвалідами.
3.На кожному відреставрованому будинку в Чорнобилі, на сьогоднішній день є напис, де зазначено ім'я власника цієї нерухомості.
4.200 тонн радіоактивних матеріалів досі перебуває в реакторі Чорнобильської АЕС.
         ...Тепер нам відомо, що в зоні відчуження красива природа і живі, в переважній кількості абсолютно нормальні тварини. Більше того,  там  живуть люди, котрі ризикнули залишитися в своїх домах далеко від цивілізації. Тепер лиш потрібно вирішити, чи варте місто Чорнобиль того, щоб його відвідувати, або слід залишити його зоною відчуження?


Немає коментарів:

Дописати коментар