Найсоковите свято року

 
 




Читайлики, сьогодні вам обов’язково треба поласувати хрустким соковитим кавуном (гадаємо, що вмовляти вас не треба!),  адже 3 серпня – його свято, тому відзначте Всесвітній день кавуна як слід!

Людство смакує ним вже тисячі років, продовжує його «удосконалювати», вигадує безліч рецептів. Ось декілька соковитих цікавинок про кавун.

Чи знали ви, що….

֎    …існує поширена думка, що кавун - це найбільша ягода з усіх відомих науці. Насправді плід кавуна - це багатосім'яна соковита гарбузина, яка схожа на ягоду, але відрізняється великою кількістю насіння та твердою скоринкою.

֎ …кавун на 92% складається з води. Для порівняння, тіло медузи складається з води приблизно на 95%, організм новонародженої дитини - на 80%, а організм дорослої людини - на 65-70%.

֎    вчені вважають, що кавун родом з Південної Африки. Його вирощували вже в Стародавньому Єгипті, що підтверджується зображеннями на стінах храмів та гробниць.

֎у В'єтнамі існує під час святкування  Нового року («Тет») на стіл завжди подають кавуни. Вважається, що червоний колір кавуна символізує удачу. А кавунове насіння вживають як закуску.

֎    …в Україні в Херсонській області (на трасі Дніпро - Херсон) є пам'ятник кавуну. Херсонські кавуни давно славляться по всій Україні і за її межами.

֎середня вага кавуна коливається від 5 до 10 кг. А найбільший кавун в світі було вирощено в США. Фермер  з Арканзасу Ллойд Брайт в 2005 році виростив кавун сорту Кароліна-Кросс  вагою 122 кілограми! Цей  гігант був занесений в Книгу рекордів Гіннеса.

֎ кавун - низькокалорійний продукт. У 100 грамах кавуна міститься всього 30-38 калорій, тому кавун - корисний дієтичний продукт, який допомагає скинути зайву вагу, очистити організм від шлаків і токсинів.֎…однак існують ще й карликові кавуни: у Південній Америці вирощують маленькі кавунчики довжиною всього в 3-4 сантиметри. За смаком вони нагадують свіжий огірок і часто використовуються в дорогих ресторанах для приготування різних салатів. Всього в світі зараз культивується понад 1200 сортів кавунів.

֎ …у Японії вирощують кавуни кубічної формиФермери поміщають кавунову зав'язь в спеціальні скляні коробки. У процесі росту плід приймає форму коробки, які, до речі, такого ж розміру, як і полки японських холодильників.

 

֎кожні 2 роки в лютому в  австралійському містечку Чінчілла влаштовують незвичні змагання - катання на так званих кавунових лижах. Винахідливі відчайдухи ставлять ноги у два кавуни і тримаючись за мотузку, намагаються проїхатись слизькою «трасою»  та втриматись на ногах.  Пройти коротку, але підступну дистанцію вдається лише одиницям.у зав'язь в спеціальні скляні коробки. У процесі росту плід приймає форму коробки, які, до речі, такого ж розміру, як і полки японських холодильників.

֎в Інституті молекулярної біології і генетики Національної академії України виведений кавбуз – гібрид кавуна з гарбузом, тому і назва його суто українська. Вивів його Анатолій Іванович Потопальський. Кавбуз може бути помаранчевим, зеленим з смугами, іноді і зовсім без смуг з незвичайним поєднанням запаху гарбуза і трохи кавуна. Плоди його виростають швидко, іноді масою до 16 кілограм. Високі смакові якості м’якоті в сирому і готовому вигляді, зокрема свіжого соку, є основною перевагою кавбуза.
 
֎ умільці перетворюють кавун на витвір мистецтва. Вирізання на фруктах та овочах називається карвінг. Зародилося воно в Таїланді, а тепер популярне у всьому світі.
 
   
 

Смачного святкування!









 

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар