Веселий мудрець

 

Перший  класик нової української літератури, батько української мови, «співучий соловей», громадський, військовий, театральний діяч, благодійник, людина неабиякої сміливості й сили духу – це все він, Іван Петрович Котляревський!

Понад двісті років мільйони читачів захоплюються його безсмертними творами. В житті Івана Петровича були двобої на шаблях і серйозні дипломатичні доручення, були дуелі й нещасливе кохання... В день  народження цієї видатної особистості дізнайтесь декілька цікавих фактів про Котляревського.

1. Закінчив Полтавську духовну семінарію та працював канцеляристом і домашнім учителем у сільських поміщицьких родинах.

2. Іван Котляревський не був одружений. Дослідники твердять: через нещасливу любов у юності, коли дівчина Марія, в яку він закохався у 25 років, йому відмовила. Після того він пішов до армії.

3. Служив у Сіверському карабінерському полку, брав участь у російсько-турецькій війні, був учасником облоги Ізмаїлу 1809 року.

4. «Енеїда» Котляревського була в бібліотеці Наполеона Бонапарта.

5. Під час походу Наполеона сформував на Полтавщині український козацький полк.

6. Був директором Полтавського вільного театру.

7. Сприяв викупові з кріпацтва актора Михайла Щепкіна.

8. Віддав 25 років службі на посаді директора дому виховання дітей бідних дворян у Полтаві.

9. Прямих нащадків Котляревський не залишив. Перед смертю відпустив на волю кріпаків, а дім в Полтаві заповів своїй економці Мотрі Векливечивій.

Перейдіть за посиланням https://mala.storinka.org/%D1%96%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D0%B1%D1%96%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%96%D1%8F-%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8.html та читайте безсмертні твори нашого класика!

А тепер уявіть собі, що у ХVІІІ-ХІХ столітті вже існують сучасні технології і соціальні мережі. Цікаво, які дописи у Twitter робив би тоді Іван Котляревський? Журналісти інтернет-видання «Артефакт» пофантазували над цим і вирішили розказати про життя засновника нової української літератури, вмістивши кожен із епізодів його біографії у 140 символів. Заінтриговані? Тоді переходьте за посиланням:

https://artefact.org.ua/literature/twitter-kotlyarevskogo-stil-zhittya-motornogo-parubka-yakiy-vinayshov-ukrayinsku-movu.html.

А за наступними посиланнями можете подивитися екранізації творів видатного майстра слова:

https://www.youtube.com/watch?v=jatrKiErgqA&ab_channel=Leshijy  («Енеїда»)

https://tydyvy.com/video/DylDLS4 («Наталка Полтавка»)

https://md-eksperiment.org/post/20160514-moskal-charivnik-1995-rik («Москаль-чарівник»)

 

Немає коментарів:

Дописати коментар