БІБЛІОКРЕ@ТИВ-2024: ізмаїльський вектор

Міжрегіональний  ярмарок бібліотечних інновацій понад десятиліття об'єднує активних і креативних фахівців Півдня України, з кожним роком  поширюючи свою географію й збагачуючи історію.

 Пандемія COVID-19 змусила у 2021 році переміститися в онлайн простір, а внаслідок повномасштабного вторгнення обмін ідеями та досвідом призупинився на два роки…

Ініціатором відновлення професійного заходу виступила одна із засновниць Ярмарку - Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки. Ініціативу підтримала стійка й наполеглива бібліотечна спільнота, сповнена рішучості відродити улюблений формат, який збагачує професійні кейси, дарує радість спілкування з однодумцями, а у мирні часи - незабутні враження від знайомства з далекими і близькими куточками рідної України.

Учасниками ХІІ БібліоКре@тиву, який пройшов 25-26 червня в онлайн форматі, стали дитячі бібліотекарі з Донецької, Запорізької, Миколаївської, Херсонської областей та міста Ізмаїл. Спеціальна тема Ярмарку – актуальні проблеми сьогодення, зокрема  психосоціальна підтримка дітей та дорослих, тому й захід мав гасло «Кольори твоєї сили: палітра ментального здоров’я».

В ході Ярмарку бібліотеки-учасниці обмінялись власним досвідом надання бібліотечних послуг в умовах війни, поділились своїми найбільш вдалими проєктами в модулі  «Успіх року». Під час «Ідеятону» були презентовані 20 оригінальних ідей, які стануть справжньою знахідкою для творчих бібліотекарів в майбутньому, одні ідеї втіляться в оригінальній версії, а інші - набудуть нових барв в ході реалізації на новому ґрунті. Але найголовніше: про реалізацію кожної з них бібліотеки-«покупці» відзвітують вже на наступному «БібліоКре@тиві-2025».

ЦБС для дітей м. Ізмаїл представила увазі колег три ідеї (загадкова візитка  «Алея слави України», українознавче лото «Чудова сімка», кроссенсовий маратон «Діти, книги та все, що між ними»), і вони знайшли «покупців».

Ярмарок знову довів, що забагато креативу не буває і від зусиль кожної бібліотеки залежить, якою сильною буде наша «культурна зброя» – слово, книга, захід! 

СУПЕРКНИГА ВІД НЕСТАЙКА

 

Друзі, а ви знаєте, що цікава і весела казкова повість   «Найновіші пригоди Косі Вуханя та Колька Колючки» відзначає своє 15-річчя! 

В цьому продовженні чудових історій та пригод у лісовій школі, вигаданих  відомим письменником Всеволодом Нестайком, ілюстраторами стали діти. Ці юні митці – твої однолітки з художніх та звичайних шкіл. Тож скоріш відкривай гарну книжку, читай веселі пригоди про улюблених героїв та милуйся малюнками.

А якщо захочеш додати свої ілюстрації до повісті, то надсилай їх, будь ласка, на адресу видавництва, яку знайдеш у книзі. Й, можливо, у наступному виданні вони будуть надруковані!

ПОДОРОЖУЙТЕ КАЗКОВИМ СВІТОМ!

Добра, мудра, чарівна казка завжди була у пошані. Її із задоволенням читають, слухають та розповідають i діти, i дорослi. Тому здійснити «Подорож у Країну казок» було справжньою пригодою й задоволенням для наших відвідувачів.

Під час заходу діти з великим бажанням згадували казки, відгадували казкові загадки, складали нові казки, використовуючи знайомі їм сюжети. Крокуючи казковою стежкою вікторини-мандрівки, малеча виконувала цікаві завдання. Сподобався читачам й конкурс «Чарівні слова»,  в якому потрібно було пригадати героїв казок за їх висловами.

Країна казок чекає на тебе!

Цікаві факти про Конституцію, які здивують кожного українця.

        Перша мініатюрна Конституція України була презентована в Києві 22 серпня 2011 року. Вона має 160 сторінок, на яких вручну написано близько 9500 букв. Кожна буква приблизно 1 мм. Текст написано індійською тушшю. Конституція в мініатюрі розміром 21х32 мм. Вона передана в Музей книги і друкарства.

        У 2019 році в Інтернеті з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Автори – брати Капранови, художник – Олександр Костенко.

        30 березня 2023 року Острозький краєзнавчий музей (Рівненщина) отримав факсимільне видання 1710 року Конституція Пилипа Орлика.

        Найчастіше в тексті Конституції згадується слово «Україна» - 451 раз.

        З усіх пострадянських республік, Україна прийняла Конституцію останньою. Світ визнав її однією з найдемократичнішою у світі.

        Кожен Президент України складає присягу, поклавши одну руку на Конституцію, а другу – на Пересопницьке Євангеліє.

        У нашій Конституції згадано лише одне державне свято, Яке саме? День Конституції!

        У сучасної останньої Конституції було 4 попередники – 1710 рік (Конституція Пилипа Орлика; 29.14.1918 (Конституція УНР); 13.11.1918 (Конституція ЗУНР); 15.03.1939 (Тимчасова Конституція Карпатської України).