Всесвітній день Книги


Всесвітній день Книги - це торжество. Торжество авторів, ілюстраторів, книг, це - торжество читання.
Ідея заснування Всесвітнього дня книги належала Міжнародної асоціації книговидавців і потім була запропонована на розгляд ЮНЕСКО.
Дата 23 квітня вибрана не випадково - в цей день народилися такі відомі письменники, як Моріс Дрюон, Хальдоур Лакснесс і Мануель Вальєхо . У цей день в 1616 році померли генії світової літератури Мігель де Сервантес , Вільям Шекспір і Інка Гарсіласо де ла Вега .
В 1923 році книгопродавці Каталонії (Іспанія) вирішили влаштувати грандіозний книжковий ярмарок, щоб вшанувати пам'ять Мігеля Сервантеса, Інки Гарсіласо де ла Веги і Вільяма Шекспіра. Також в Каталонії є ще одна традиція - тим, хто купив 23 квітня (в День Святого Георгія) книгу, дарується троянда.
ЮНЕСКО перейняла цю традицію і створила свою програму "Подаруй книгу, подаруй троянду".
Традиційно у цей день у багатьох країнах світу проходять книжкові ярмарки і виставки, публічні читання творів світових класиків літератури і різні культурно-розважальні заходи.
Існує ще одна традиція - щорічно, починаючи з 2001 року, в цей день називається місто, якому присвоєно звання Світовий столиці книги (присуджується на 1 рік).


Всесвітня столиця книги в 2017 році - западноафріканське місто Конакрі
У 2017 році на владу Гвінеї будуть покладені почесні обов'язки з прийому туристів - книголюбів з усього світу, бо ЮНЕСКО обрало Світовим центром книги столицю цієї західноафриканської держави- місто Конакрі.
На одностайну думку експертів організації ЮНЕСКО, влада Республіки Гвінея виконала титанічну роботу в боротьбі з тотальною неграмотністю корінного населення та досягла успіху в поширенні літературних творів на території держави.
Світовими столицями книги у попередні роки ставали дуже різні міста: Мадрид (Іспанія), Олександрія (Єгипет), Нью Делі (Індія), Монреаль (Канада), Богота (Колумбія), Бейрут (Ліван), Любляна (Словенія), Буенос Айрес (Аргентина), Єреван (Вірменія), Бангкок (Таїланд), Порт-Харкорт (Нігерія), Вроцлав (Польща) та інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар