Понад Крутами вічність сурмить

 

29 січня Україна відзначає річницю бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за Незалежність.

Вранці 29 січня 1918 року 400  київських курсантів під командуванням Аверкія Гончаренка зайняли оборону біля залізничної станції Крути за 130 кілометрів на північний-схід від Києва. Бійці-студенти відстоювали право українського народу жити у власній державі.

В нерівному кривавому бою під Крутами, який тривав п’ять годин, українські захисники отримали переконливу воєнну перемогу та зуміли затримати наступ більшовицьких військ Муравйова на Київ. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність. Але ж у битві полонили 27 студентів і пізніше розстріляли. Наймолодшим полеглим було по 16 років…

  На вшанування пам’яті Героїв Крут, в Центральній дитячій бібліотеці був організований історичний кіносеанс з трансляцією фільму «КРУТИ 1918» Олексія Шапарєва.

Після перегляду фільму читачі дійшли висновку:  не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність, поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.

Перегляньте фільм «КРУТИ 1918» за посиланням: https://cutt.ly/fkwh8n5 .

Немає коментарів:

Дописати коментар