Військовий за фахом, митець за покликанням (до 175-річчя від дня народження М.О.Ярошенка)

  13 грудня 1846 року народився Микола Олександрович Ярошенко  -  відомий художник-портретист. 

  Народився він у Полтаві у родині відставного генерал-майора. Хлопчик змалку хотів стати художником, але батько мріяв про військову кар'єру сина й віддав його до Полтавського кадетського корпусу. 

  1870 року військового інженера Миколу Ярошенка призначено на Петербурзький патронний завод, де він пропрацював понад двадцять років. 1892 року у званні генерал-майора вийшов у відставку.

  Малювати Микола Ярошенко почав ще в Полтавському кадетському корпусі, пізніше в Петербурзі відвідував вечірні класи Академії мистецтв. Його вчителем був відомий художник Іван Крамський.

   Творче життя Миколи Олександровича було плідним: він є автором понад 400 полотен і 1000 малюнків.

   Ярошенко створив цілу галерею портретів визначних діячів культури та науки -  художника Миколи Ґе, вченого-хіміка Дмитра Менделєєва, письменника Михайла Салтикова-Щедріна та інших видатних сучасників.

  Славу майстра жанрового живопису принесли митцю картини «Кочегар», «Студент», «Курсистка», «Всюди життя».

  Наприкінці 1880-х років стан здоров'я змусив Миколу Олександровича перебратися на Кавказ. Художник оселився на «Білій віллі» у Кисловодську, де й помер на 52 році життя.

  У 1917 році згідно з його заповітом  мистецька колекція, до якої входило понад 100 картин і етюдів, була  передана  рідному місту Ярошенка - Полтаві. Ця колекція стала основою музейної збірки, на базі якої у квітні 1919 pоку було відкрито Полтавську картинну галерею.

Немає коментарів:

Дописати коментар