Літературно-географічна мандрівка «Музейна Європаті»

Поміж тисяч і тисяч різних музеїв, які створило людство у всьому світі, існує низка  літературних музеїв, які присвячені різним письменникам, літературним героям та популярним книжкам.

Нумо, здійснимо разом літературно-географічну мандрівку музеями Європи.

Перша зупинка – Швеція. На острові Юргорден в одному музеї мешкають майже всі герої творів Астрід Ліндгрен. На диво, тут можна все чіпати, скрізь бігати і гратися.

Друга зупинка – Фінляндія. І музей і парк разом. Це - Долина Мумі-тролів. Цілого дня тут буде замало, бо відвідати потрібно багато місць – мумі-дім, мумі-підвал, мумі-горище…

Третя зупинка – Латвія. В цій країні є музей барона Мюнхгаузена. Повірте – це чиста правда! Тут свої найкращі роки провів цей літературний герой, не сам, а з дружиною Якобіною.

Четверта зупинка – Іспанія. Музей Дон Кіхота в містечку Сьюдад-Реал – це особняк, в якому зберігаються сотні картин, гравюр, статуй та малюнків Дон Кіхота та вірному йому Санча Панса.

П’ята зупинка – Франція. У 35 км від Парижа розташовано замок Бретей – це «володіння Кота в чоботях» із казки Шарля Перро. Тут багато кімнат – кожна з них – окрема історія німецького казкаря. 50 воскових фігур різних героїв чекають на зустріч з кожним маленьким або дорослим відвідувачем.

Чесно кажучи (і це зовсім не таємниця), таких літературно-музейних зупинок у Європі набагато більше, ніж 5. «Музей Аліси в країні пригод», «Музей Шерлока Ґолмса» та «Музей Гаррі Поттера» (Велика Британія), «Музей Д’Артаньяна» (Франція), «Музей Джульєтти» (Італія) та інші.

Кожен музей варто відвідати хоча б віртуально! Бажаємо вам, юні друзі, цікавих зустрічей і приємних вражень від літературно-героїчної мандрівки «Музейна Європаті».

Хотин: коротка історія тривалої боротьби

Юні читачі!

Нова арт-бук (а не просто книжка) «Chocim: коротка історія тривалої боротьби» Єлізавети Буйновської зайняла гідне місце у Центральній дитячій бібліотеці. Присвячене це видання наймасштабнішому військовому зіткненню в Європі 17 століття – Хотинській війні. 

Якщо ти захоплюєшся історією, військовою справою або мрієш відвідати державний заповідник «Хотинська  фортеця» та хоча б віртуально побачити репродукції відомих українських та світових художників – ця унікальна книжка саме для тебе!

 Chocim… Хотин… Україна…

Коротка історія тривалої битви…

Сяйво петриківського розпису (до 130-річчя від дня народження Н.А.Білокінь)

20 вересня 1893 року в Петриківці народилася Надія Аврамівна Білокінь - народна художниця, класик петриківського розпису. Майбутня художниця техніці малювання навчилася від матері, з 12 років вона допомагала робити «мальовки» спочатку для дому, потім на замовлення сусідів. Надія Аврамівна у чистоті зберегла давні традиції майстрів петриківського декоративного розпису і донесла їх до сучасників.

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва зберігається одна з найбільших колекцій творів Надії Аврамівни Білокінь, яка дає можливість доторкнутися до безцінних джерел всесвітньовідомого петриківського розпису.

Нагадуємо, що наприкінці 2013 року петриківський розпис, як оригінальний художній стиль, включено до реєстру нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Про це та ще багато цікавої інформації про декоративне мистецтво України та життя художниці Надії Білокінь  дізналися  наші юні читачі  з  мистецької композиції  «Сяйво петриківського розпису», присвяченої 130-річчю від дня народження Н.А.Білокінь.

Юні художники поринули в атмосферу творчості, експерементували з кольорами і відтінками та створили авторські закладки в техніці «петриківка».

ПОДАРУЙ СВОЮ ПОСМІШКУ ДРУЗЯМ!

День народження смайлика – це чудове свято, яке щороку відзначається 19 вересня

Кожна дитина знає, що смайлик — це маленька жовта голівка, яка усміхається. Смайлик (з англ. smile) — «мордочка», «усмішка».

Сучасні смайлики прийшли у наше життя разом із комп’ютером. Так, 19 вересня 1982 року професор психології університету Карнегі Меллон у Пітсбурзі Скотт Фалман,  відправив колегам електронне повідомлення. У цьому повідомленні він запропонував інтернет-користувачам під час спілкування в мережі використовувати послідовність символів ":-)", адже цей значок схожий на усміхнене обличчя.

Тепер в Інтернеті «живуть і працюють» найрізноманітніші смайлики: вони не тільки виражають емоції, але також зображають різних персонажів, знаки зодіаку, прапори, смайли-букви, свята…  

Напередодні свята в нашій бібліотеці пройшов день  гарного настрою «Подаруй свою посмішку друзям». Море емоцій, позитивного настрою та драйвової енергії подарували бібліотекарі нашим читачам. Ми грали, танцювали, малювали, творили та влаштували веселу фотосесію зі смайликом.


«КНИГОLOVE» ЧЕКАЄ НА ЗУСТРІЧ З ТОБОЮ!

              Друже!
    Їх радять тобі батьки, постійно рекламують друзі, до них хочеться повертатися знов і знов. Вони – буря емоцій, задоволення та радість. Деяких ти знаєш, інші – таємничі незнайомці. Хто ж «вони»? Це – суперпопулярні книжкові світові бестселери та модні літературні новинки!
    В читання варто закохатися!
    Переконатися в цьому допоможе новенька, модна та сучасна, книжкова виставка, що відкрилася у відділі обслуговування учнів 5-8 класів Центральної дитячої бібліотеки. «КнигоLOVE» чекає на зустріч з тобою!

«ВСЕ БУДЕ КРУТО!»

Щороку другої суботи вересня в Україні відзначають професійне свято всіх працівників кінематографії - День українського кіно. 

    Слід зазначити, що історія українського кіно розпочалася ще в 1893 року, коли механік-конструктор Йосип Тимченко розробив перший в світі апарат «кінескоп», придатний для кінозйомки. А 1896 року в оперному театрі Харкова фотограф Альфред Федецький влаштував показ кількох документальних фільмів. І це вважають першим публічним кіносеансом в історії українського кінематографа.

    Наша бібліотека теж долучилася до святкування Дня українського кіно, тому відділ мистецтв перетворився на знімальний кіномайданчик «Все буде круто!». Діти отримали багато позитивних вражень, згадали свої улюблені мультфільми та фільми, зробили класні поробки та подивились сучасні українські мультфільми.

«Руді» факти та книжки

Вони  становлять 1% світового населення.

З кожним роком їх меншає.

Вчені прогнозують: за сто років вони зникнуть із планети.

Можливо, ти один з них.

Здогадався, хто вони? Так-так, рудоволосі! Погодься, що вони завжди привертають увагу. І так було в усі часи.

Давні єгиптяни ставилися до рудих з повагою, але раз на рік когось із них приносили в жертву богу Амону-Ра, щоб  випросити гарний урожай. В середньовічній Європі рудих, особливо жінок, вважали небезпечними та спалювали на вогнищах.

Та як би там не було раніше, тепер у рудоволосих людей є своє свято. Відзначають Дні рудих 26 травня, 12 січня і 7 вересня.

Започаткував його голландський фотограф Барт Роувенхорст з міста Бреда у 2006 році. Він тоді шукав 15 рудих дівчат для показу колекції одягу. На оголошення відгукнулися 150 красунь. Зібрані  в одному місті, вони надихнули фотографа на ідею Дня рудих і щорічного фестивалю., до якого згодом долучилися і інші країни.

Факти про рудих

֎    Приблизно 1-2% людей або близько 20 чоловік на тисячу мають руде волосся.

֎    Давні греки були впевненні, що рудоволосі люди після смерті перетворюються на вампірів.

֎    Великими рудими були імператор Нерон, цар Давид, Марк Твен, Вінсент ван Гог, Галілео Галілей, Уїнстон Черчилль і багато інших.

֎    Перша генна мутація, що привела до появи рудих людей можливо сталася в проміжку між 20 і 40 тисячами років тому назад.

֎    Найбільшу пропорцію рудоволосих людей має Шотландія – їх тут 13%. Друге місце з 10% займає Ірландія.

֎    «Джінджерфобія» — це боязнь рудих людей. «Джінджерізм» — це залякування рудих і недобре до них відношення.

А тепер згадаємо рудоволосих героїв книжок, а потім мерщій по ці твори до бібліотеки!

=