Сяйво петриківського розпису (до 130-річчя від дня народження Н.А.Білокінь)

20 вересня 1893 року в Петриківці народилася Надія Аврамівна Білокінь - народна художниця, класик петриківського розпису. Майбутня художниця техніці малювання навчилася від матері, з 12 років вона допомагала робити «мальовки» спочатку для дому, потім на замовлення сусідів. Надія Аврамівна у чистоті зберегла давні традиції майстрів петриківського декоративного розпису і донесла їх до сучасників.

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва зберігається одна з найбільших колекцій творів Надії Аврамівни Білокінь, яка дає можливість доторкнутися до безцінних джерел всесвітньовідомого петриківського розпису.

Нагадуємо, що наприкінці 2013 року петриківський розпис, як оригінальний художній стиль, включено до реєстру нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Про це та ще багато цікавої інформації про декоративне мистецтво України та життя художниці Надії Білокінь  дізналися  наші юні читачі  з  мистецької композиції  «Сяйво петриківського розпису», присвяченої 130-річчю від дня народження Н.А.Білокінь.

Юні художники поринули в атмосферу творчості, експерементували з кольорами і відтінками та створили авторські закладки в техніці «петриківка».

Немає коментарів:

Дописати коментар