9 травня – День Європи

Після завершення Другої світової війни європейські країни почали продумувати принципи політичної співпраці та економічної кооперації. Зрештою 9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Роберт Шуман виступив з ініціативою налагодити в Європі спільну координацію та контроль за важкою промисловістю. Він запропонував розробити принципи спільної політики для  досягнення солідарності в цій окремій галузі. Шляхом до реалізації плану Шумана мала стати Європейська спільнота вугілля та сталі. За задумом Шумана, Франція, Німеччина та інші європейські країни мали передати управління виробництвом вугілля та сталі єдиному органу. Унаслідок такого об’єднання ключові галузі військової промисловості також мали перейти під спільний контроль, що унеможливило б підготовку окремої̈ країни до нової війни.

У результаті 18 квітня 1951 року в Парижі був підписаний договір про створення Європейської спільноти вугілля та сталі. Спершу його ратифікували шість країн: Франція, Німеччина, Італія та країни Бенілюксу – Бельгія, Нідерланди й Люксембург. Організація була відкрита для інших європейських країн.

Нині вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції̈. Саме тому в ЄС 9 травня відзначається День Європи.

Топ-5 цікавих фактів про ЄС

За всю історію Європейського Союзу тільки одна країна заявила про вихід зі співтовариства. Це Велика Британія. Втім, британська влада досі не може вирішити, як втілити в життя рішення референдуму 2016 року, на якому громадяни країни вирішили покинути ЄС.

Євро – офіційна валюта 19 країн Європейського Союзу. На євро перейшли навіть шість країн, які не входять до ЄС: Андорра, Ватикан, Монако, Сан-Марино, Чорногорія й Косово.

В Євросоюзі – 24 офіційні мови. На засіданнях Європарламенту депутати можуть використовувати будь-яку з них. Тому, щоб народні обранці розуміли один одного, в парламенті працюють 330 штатних і 1800 позаштатних перекладачів-синхроністів.

Найменша країна ЄС – Республіка Мальта, розташована на островах в Середземному морі.

Найвідвідуваніша країна Євросоюзу – Франція, а найбільш відвідуване місто – Париж.

Докладніше про історію створення ЄС дивись  у ролику:https://www.youtube.com/watch?v=c2uTqRS4N5c&ab_channel=24%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

З 2023 року згідно Указу Президента України від 08 травня 2023 року № 266/2023 «Про День Європи» це свято буде відзначатися в Україні 9 травня.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар