Перша перемога козаків у Визвольній війні

(до 375-річчя переможної битви українського козацтва під Жовтими Водами 29.04.-16.05.1648)

Жовтоводська битва – перша велика перемога української армії під проводом Богдана Хмельницького на початку Національно-визвольної війни.

Десять років занепаду козаччини далися взнаки: запорожці були погано озброєні, обідрані, майже голі. Польське військо, особливо кавалерія, навпаки, красувалось своїм пишним вбранням, мало добре озброєння, велику кількість гармат й чисельністю перевершувало армію Хмельницького.

Та козаками рухала жага помсти за покривджену Україну, бажання отримати свободу і справедливість.

Польське  командування обрало невдалу тактику, розпорошивши свої сили, та недооцінило сили українських воїнів.

У перший бій козаки кинулись так завзято, вдарили так міцно, що ляхи не встояли і години, але не покинули ще одну спробу вступити в бій. Та понесли великі втрати, загинуло кілька тисяч поляків, ті, які залишилися живі, були відігнані до свого табору.

Пастка чекала на військо Речі Посполитої під керуванням Потоцького попереду. Марно польське військо сподівалось на порятунок, прийнявши рішення відступати. Ляхи не підозрювали, що в тилу у них стоїть Тугай-бей з татарською кіннотою. Хмельницький разом зі своїм військом «чекав» на відступ – козаки зробили засідки, рови, повалили дерева.

На світанку 16 травня 1648 року україно-кримськотатарські війська всією силою вдарили по поляках. Зчинилася страшна різанина, і земля змішалася з кров’ю… Військо Потоцького було розгромлено: одні були вбиті, інші взяті в полон, решта перейшла до повстанських українських сил, сам Потоцький був смертельно поранений. Лише один польський вояк вирвався з оточення та приніс коронному гетьману звістку про нищівну поразку.


Так запорожці провчили поляків, які ніколи не дотримувались умов капітуляції, не виконували свої обіцянки та порушували умови замирення. Для уряду Речі Посполитої битва під Жовтими Водами стала не тільки військовою, але й політичною та моральною поразкою.

По всій Україні здійнялася хвиля народного піднесення: ватаги повстанців озброювались і просувались назустріч козацькому війську, яке зростало день за днем.

Попереду був Корсунь. Ще одна битва…

Читай більше про славні події минувшини в книжках про історію України!


 


Немає коментарів:

Дописати коментар