СИМВОЛ МОЄЇ СВОБОДИ

Щороку 19 лютого українці відзначають День державного герба України. Офіційні символи нашої держави – Державний Герб, Державний Прапор та Державний Гімн є уособленням українського народу, його культури та звичаїв. 

Зображення Герба має офіційний статус та використовується в печатках, на грошових купюрах та офіційних документах країни. Малий Герб України - тризуб золотистого кольору, розміщений на синьому фоні –  був затверджений на засіданні Верховної ради 19 лютого 1992 року. Тому саме цей день й став Днем Державного Герба України.

Археологи стверджують, що вперше зображення тризуба на території нашої країни з’явилося ще у 4 столітті до нашої ери. В ті часи саме цей знак символізував приналежність до видатного племінного роду. 

Стародавні примірники символічних зображень у вигляді тризуба були знайдені під час розкопок на території Південної України, де колись існувало Боспорське царство. Пізніше тризуби використовувалися скіфами. Існує багато версій походження тризуба, але жодна з них не є загальновизнаною. Згідно найбільш обґрунтованих теорій тризуб є стилізованим зображенням соколу.

Перша письмова згадка про зображення тризуба була зафіксована у 360 році до нашої ери. У своєму рукописі «Тімей» Платон описував царський одяг скіфів – голубий каптан з вишитим золотистим тризубом.

Київські князі використовували знак тризуба як символ свого роду. Його зображення можна знайти на всіх офіційних документах, грошових одиницях, а також на цеглинах, з яких споруджувалися церкви. 

Не дивно, що у 1918 році після створення УНР саме тризуб обрали в якості  офіційної державної символіки. Цю ідею запропонував Михайло Грушевський. Автором тодішнього варіанта тризуба був видатний філософ та митець Василь Григорович Кричевський. Після Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнських земель, тризуб став офіційним гербом ЗУНР. 

В часи радянського союзу зображення тризубу було заборонено, його вважали виявленням націоналізму. Проте українські патріоти вшановували цей знак як символ боротьби з більшовизмом. 

Тризуб – це відголос історії нашої нації та символ боротьби за суверенітет нашої Держави. Кожен патріот та свідомий українець схиляє голову перед гербом своєї країни. Тим самим він схиляє голову перед своїми пращурами, які брали участь в розбудові нашої країни та відстоювали її самобутність і незалежність.

Усі цікаві й несподівані факти про те, як і коли тризуб став державним гербом  України, ти дізнаєшся, переглянувши відео «Історія тризубу» із циклу «ІстФакт» від Українського інституту національної пам’яті. Ведучий «ІстФакту» - відомий історик Володимир В’ятрович.


 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар