ЗУПИНИМО БУЛІНГ РАЗОМ!

Шкільні роки – незабутні: перші вивчені рядки, перші відкриття і досягнення, найкращі друзі на все життя… Як важливо, щоб ці роки залишились у пам’яті добрими, світлими, радісними!

На жаль, у багатьох випадках стається зовсім інше. Цькування з боку однолітків робить життя жертви нестерпним, отруює кожну хвилину перебування в школі, наносить психологічні травми. Не буде перебільшенням стверджувати, що це ганебне явище порушує право дитини на освіту! 

Гірко усвідомлювати, що проблема булінгу досі вкрай актуальна. Дані статистики свідчать: 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проявами цькування, 24% ставали його жертвами.

Привернути увагу суспільства до цієї проблеми, зосередити зусилля різних структур покликані Міжнародні дні протидії булінгу (International Stand Up to Bullying Day).  Вони маяк надії для тих, хто постраждав від булінгу, і заклик до дій для громад по всьому світу. А ініціаторами руху стали небайдужі підлітки.

…Одного разу два  старшокласники з Нової Шотландії, Тревіс Прайс та Девід Шепард, вступилися за свого однолітка, якого висміювали за те, що він носив рожеву сорочку. На знак солідарності вони придбали 50 рожевих сорочок і закликали школярів одягнути їх, створивши «рожеве море» на підтримку учня, над яким знущалися. Цей акт доброти та єдності привернув увагу не лише в Канаді, але й у США та інших країнах. 2008 року ініціатива набула міжнародного розголосу.

Один з Міжнародних днів протидії булінгу відзначається сьогодні – в останню п’ятницю лютого. І це сигнал для кожного з нас замислитися, щоб не бути ані жертвою булінгу, ані булером. Булінгу нема місця у цивілізованій країні, де поважають права людини!

Нагадуємо про книжки, що висвітлюють цю непросту проблему. Вони підкажуть, надихнуть, заспокоять і порадять.





 


Немає коментарів:

Дописати коментар