Оголошено лауреатів «дитячого Нобеля» — премії імені Г. К. Андерсена 2018


26 березня на Дитячому книжковому ярмарку у Болоньї оголосили лауреатів «дитячого Нобеля» — премії імені Г. К. Андерсена 2018, яку присуджують щодва роки: одну — ілюстраторові та другу — авторові за весь їхній доробок і внесок у світову дитячу літературу.
Цього разу премію у галузі ілюстрації здобув російський ілюстратор і автор дитячих книжок Ігор Олєйніков. Свого часу Ігор Олєйніков працював на кіностудії «Союзмультфільм» і брав участь у створенні таких фільмів як «Таємниця третьої планети», «Жив-був пес», «Подорож мурахи», «Казка про царя Салтана», «Халіф-лелека» тощо. 
 На сьогодні на рахунку Олєйнікова понад 80 проілюстрованих книжок.
"Я малюю для себе, а не для читачів", - так пояснив Ігор Олєйніков секрет свого успіху численним журналістам.
 

З-поміж письменників нагороду отримала відома японська авторка Ейко Кадоно. Вона відома насамперед завдяки роману «Служба доставки Кікі», опублікованому у 1985 році та покладеному в основу однойменного анімаційного фільму Хаяо Міядзакі у 1989 році.

 За цю ж книгу Ейко Кадоно було присуджено Літературну премію імені Номи.

У книзі «Служба доставки Кікі» розповідається про молоденьку відьму Кікі та її розмовляючого кота Дзи-дзи, що летить з дому в незнайоме  приморське місто Коріко для проходження своєрідної практики для молодих відьом. Там вона відкриває службу доставки, використовуючи в якості транспорту свою мітлу. По ходу розповіді героїня долає різні труднощі дорослого життя.

Медалі та дипломи будуть вручені переможцям під час проведення 36-го Конгресу Міжнародної ради з дитячої книги, який пройде в Афінах у вересні 2018 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар