СОЛДАТ ВІЙНИ НЕ ВИБИРАЄ…

18 червня 2022 року. Київ. Прощання з Романом Ратушним, якому було лише 24 роки. У Михайлівському соборі пройшла заупокійна служба, а потім Героя привезли на Майдан Незалежності, де попрощатися з ним прийшли багато людей: військові, активна молодь, журналісти та прості люди. Поховали Романа Ратушного на Байковому кладовищі. 

Ким був він, Роман Ратушний? Яким він залишився в пам’яті людей?


Батьки цього хлопця, київський активіст Тарас Ратушний і журналістка Світлана Поваляєва, справжні патріоти, небайдужі до всього, що пов’язано з Україною. Тому їх син Роман не міг бути іншим. Коли йому виповнилося лише 15, почалася Революція Гідності. 30 листопада його разом з іншими студентами побив «Беркут». Після Майдану сенсом життя стала діяльність проти незаконних забудов Києва. Головна справа 2018 року – боротьба проти забудови зеленої зони Протасового Яру. Недивно, що після повномасштабного вторгнення рф на територію України, Ратушний пішов воювати. Обороняв Київ, згодом Сумщину. На початку квітня 2022 року вступив до бригади ЗСУ «Холодний Яр», у складі якої обороняв Харківщину.

09 червня 2022 року Роман Ратушний потрапив у ворожу засідку і загинув. 16 червня його тіло привезли до Києва. У загибель цього чорноволосого красеня з великим українським серцем, жагою до життя, завжди принциповою позицією, нетерпимістю до всього негативного ніхто не хотів, просто не міг повірити. Не стало найсміливішого, найвідчайдушнішого…

Тоді у Фейсбуці на сторінці «Захистимо Протасів Яр» з’явився допис. У ньому широкій громадськості повідомлялось про намір облаштувати у Протасовому Яру парк, що носитиме ім’я Романа Ратушного.

Романе, ми віримо, ти чуєш нас. Уклін тобі, герою, до землі. Всі наші сльози – тобі, наша шана – тобі, наша пам’ять – тобі. Бо герої не вмирають.

Ім’я Романа увічнене в назві однієї з вулиць Києва. А ще – житиме його справа з захисту зелених зон столиці. І мрія Романа Ратушного здійсниться – Протасів Яр залишиться парком. А Роман залишиться в нашій пам’яті Справжнім Воїном!




Немає коментарів:

Дописати коментар