НАРОДЖЕНА ДУШЕЮ В УКРАЇНІ

(до 70-річчя від дня народження Квітки Цісик)

4 квітня – річниця від дня народження талановитої співачки Квітки Цісик. Відома всьому світові українка мала рідкісний тембр голосу – колоратурне сопрано, співпрацювала із Вітні Г’юстон і Майклом Джексоном. В Америці її голос лунав у кожному домі.

 Майбутня співачка народилася в 1953 році в Нью-Йорку, в галицькій родині, що наприкінці Другої світової війни разом з тисячами інших біженців втікала від окупації та радянської влади. В дитинстві Квітка була пластункою – їздила у табори, де вивчала українські пісні, звичаї і обряди.

Повне ім’я співачки – Квітослава. Рідні і близькі її називали Квіткою. А популярність у США вона здобула під артистичним псевдонімом – Кейсі.

     Квітка разом з сестрою Марією навчалися у звичайній школі у Квінсі, щосуботи вивчали українознавство, і кожного дня багато музикували. З доньками займався батько – Володимир Цісик, відомий скрипаль з Коломиї, а мати Іванка дбала про те, щоб атмосфера в домі сприяла навчанню та любові до мистецтва.

Цісик мала колоратурне сопрано, яке нагадувало звучання скрипки. Вона з легкістю експериментувала зі стилями – від джазу до класики.

І мала неабиякий успіх як у виконанні естрадних  пісень, так і в оперному співі. У 1978 році пісня «Ти осяюєш моє життя», яку виконала Квітка Цісик в однойменному фільмі, отримала «Оскар» і «Золотий глобус».

Квітка Цісик записала два україномовні альбоми – «Квітка» у 1980 році і «Два кольори» у 1989-му. Третій альбом мав бути присвячений колисковим пісням, але не судилося… У 1998 році через хворобу 44-річна співачка пішла за обрій, залишивши нам у спадок ніжне звучання свого голосу в безсмертних піснях, що є генетичним кодом кожного українця.

Насолодитися голосом Квітки Цісик можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=HavVNW6OhM4


 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар