М'ЯЧ У ГРІ!

Щорічно 19 червня святкують Всесвітній день дитячого футболу (World Children`s Football Day). І святкують його всі поціновувачі цієї спортивної та командної гри з 2001 року, коли було укладено угоду між Дитячим фондом Організації Об’єднаних Націй – ЮНІСЕФ та Федерацією національних та континентальних футбольних асоціацій (ФІФА).

Важко назвати точну дату виникнення однієї з найстаріших спортивних розваг людства. Перші записи про цю гру можна віднайти в документах стародавнього Єгипту та Китаю. Серед них зображення м’ячів та людей з м’ячами.

У результаті археологічних досліджень, що проводилися на території Стародавньої Греції та Риму була виявлена неабияка популярність гри, схожої на футбол. Поступово, у процесі завоювання нових земель, традиція гри у прототипи футболу поширювалася через римлян до німецьких, англійських, французьких земель…

В Англії наприкінці 13 та на початку 14 століття досить популярною грою був так званий футбол натовпу. Люди гуртувалися на великих міських вулицях та хаотично «ганяли» м’яча. Це призводило до безладдя у містах, що викликало невдоволення королівської влади. У зв’язку з цим в 1314 році вийшов королівський указ, у якому гра в футбол у великих містах заборонялась як «велике зло, що призводить до великого безладу». Попри це популярність цієї гри зростала.

 У 19 столітті футбол натовпу розподілився на два різновиди. Перший – коли грали руками, сьогодні це сучасний регбі. Та другий різновид – звичайний футбол, коли м’яча треба копати тільки ногами.

У 1904 році на конференції в Парижі була заснована організація ФІФА (Міжнародна федерація футбольних асоціацій). Завдяки цьому згодом гра у футбол увійшла до програми Олімпійських ігор.

2001 рік став знаковим в історії українського футболу, оскільки він ознаменувався початком першого чемпіонату дитячо-юнацької ліги ДЮФЛ. Цей турнір – чудовий шанс для дітей, що захоплюються футболом. А для національного футболу – це прекрасна можливість відбору найкращих футболістів ще змалку. Згодом найкращі та найяскравіші члени ДЮФЛ можуть стати справжніми професіоналами. Саме від цих дітей залежить, чи буде Україна займати передові позиції футболу у світі.

Зазвичай 19 червня під час святкування Всесвітнього дня дитячого футболу масово проводяться численні матчі між різними дитячими та юнацькими футбольними командами. У ролі організаторів змагань виступають представники УАФ, різноманітні дитячі футбольні клуби, а також дитячі організації. 

Всі подробиці про цей захопливий вид спорту зібрано в одній книжці для дітей, які мріють побити рекорди Ліонеля Мессі чи Ліке Мартенс. «Футбол» французького автора Орелі Сарразена  - чудово ілюстрований довідник для найменших читачів, в якому докладно пояснюється, чим же є вид спорту, що інколи змушує дорослих поводитися як діти, а малечу прагнути перемоги з усією серйозністю та відповідальністю. Майбутні зірки національних чемпіонатів дізнаються, як влаштовані бутси, які вправи слід виконувати, щоб бути сильними та верткими, на яких позиціях на полі знаходяться захисники, воротар та представники інших ігрових амплуа, які фінти принесуть команді перемогу тощо.


Гра мільйонів, популярна у всьому світі, об’єднує, допомагає долати кордони власних можливостей і знаходити нових друзів!


Немає коментарів:

Дописати коментар