ОКЕАНИ - КОЛИСКА ЖИТТЯ

8 червня 1992 року на Всесвітньому саміті ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) з ініціативи Канади було прийнято рішення про щорічне проведення Дня океанів. Починаючи з 1993 року цей день відзначали неофіційно в багатьох країнах світу.

5 грудня 2008 року в Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 8 червня було офіційно визнано як Всесвітній день океанів, який і відзначається, починаючи з 2009 року.

Нікому вже не потрібно доводити, що Світовий океан є колискою життя на нашій планеті, 70% якої вкрито водою, що ресурси океану – запорука розвитку і подальшого існування людської цивілізації, що його простори – арена світової торгівлі, що саме він  регулює клімат Землі. Але все ще глобальною залишається проблема забруднення Світового океану, загроза існування багатьох видів, більша частина яких ще навіть не відкрита! Дійсно, колиска земного життя ще повна сюрпризів!

20 цікавих і дивовижних фактів про океани

1.   Океани займають близько 72 % поверхні планети Земля і містять 97 % всієї води.

2.   Усередині Світового океану міститься близько 99% всіх живих організмів, яких науці ще належить відкрити і вивчити.

3.   Поверхня Марса досліджена набагато краще, ніж дно Світового океану.

4.   За останнє століття рівень води океанів піднявся на 25 сантиметрів.

5.   В океанах на величезних глибинах іноді виникають підводні хвилі висотою в сотню метрів, але на поверхні вони не помітні.

6.   Північний Льодовитий океан вважається самим невивченим з усіх океанів.

7.   Четверта частина всієї нафти на планеті зберігається в глибинах Північного Льодовитого океану.

8.   Якщо всі льодовики Північного Льодовитого океану розтануть, то рівень Світового океану підніметься на 10 метрів.

11. Тихий океан, найбільший у світі, він займає одну третину поверхні Землі. У Тихому океані знаходиться приблизно 25 000 островів.

12. Тихий океан надає світу половину всіх вживаних морепродуктів.

13. Найглибше місце не тільки в даному океані, а й у світі – це Маріанська западина. Її глибина налічує близько 11 кілометрів.

14. У води Атлантичного океану впадає найбільша кількість річок.

15.  Індійський океан пов’язує всі найбільш значущі порти на планеті.

16. На дні морів і океанів є гарячі гейзери, що нагрівають воду до 400°C. Вода там не закипає лише через величезного тиску.

17. Нещодавно в Атлантичному океані виявили течію на глибині в 1,3 кілометра, яка знаходиться під всесвітньо відомою течією Гольфстрім і  рухається в протилежному напрямку.

18. За підрахунками вчених в морській воді знаходиться приблизно 20 мільйонів тон розчиненого в ній золота.

19. Вода океанів містить близько 30 мільярдів тон срібла, а це в 45 тисяч разів більше, ніж його видобули з 1492 року люди в усьому світі.

20. Скільки солі міститься у воді Світового океану? Якби всю її можна було витягти, то цією сіллю вдалося б покрити всю сушу багатометровим шаром.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар