ПОДОРОЖ У КРАЇНУ ОЗ (до 115-річчя казки Ф. Баума)


1900 рік. США. На полицях книжкових крамниць з’явився «Чарівник Країни Оз». спочатку ця казка Френка Баума мала іншу назву – «Смарагдове місто», але видавцеві вона не сподобалась, тож автор був змушений швидко підшукати нову.

Успіх казки був просто феноменальний, протягом 1900 року вона виходила тричі (!), з кожним разом збільшуючи свій тираж. І тут закрутилось:  все, що можна було знайти в казці – імена героїв, назви, чарівні предмети – все-все було «кинуто» на ринок. Підприємці виробляли тематичні іграшки, альбоми для вирізування, розмальовки, саморобки, шкільні товари, настільні ігри… все порахувати неможливо, випускали навіть морозиво під назвою «Оз»!

Френк Баум став багатим і суперпопулярним. Успіх першого твору надихнув його на створення продовження казкової історії. І невдовзі одна за одною вийшли друком нові книжки. Друга, третя,… п'ята… Може, слід зупинитися? Ні, інтерес читачів не згасав… І Баум писав, писав, писав… Остання, чотирнадцята, книжка про Країну Оз побачила світ 1920 року, після смерті письменника.

За мотивами «Чарівника Країни Оз» поставлено чимало спектаклів, лялькових вистав, знято кілька фільмів.

Казкова повість багато разів перекладалась українською– у 1959, 1977, 2003, 2006-2009, 2011-2012, 2014 роках.

Чарівний світ вигаданої Баумом країни й сьогодні має мільйони палких прихильників, які згуртовуються у фанклуби, товариства, зустрічаються та спілкуються в соцмережах. Навіть у творчості «дорослих» американських письменників Рея Бредбері, Стівена Кінга та інших присутні мотиви казок Баума.  Про що це свідчить? Про те , що магія діє, що дива існують, а віра в добро – непохитна!

Візьміть книжку, відкрийте першу сторінку… от і все – тепер ви не зможете відірватись від цікавого книгочитання! вперед, по дорозі із жовтої цегли, разом з героями «Чарівник Країни Оз»!

Немає коментарів:

Дописати коментар