ЗРОСТАЙ РАЗОМ ІЗ КНИГОЮ!


 Читачe, ти, мабуть, будеш здивований, але суто дитяча література з'явилася порівняно нещодавно. До середини XVIII століття діти читали приблизно те саме, що і їхні батьки. Особливо популярними були «Робінзон Крузо» Даніеля Дефо та «Подорожі Гулівера» Джонатана Свіфта. А ще дорослі та малі читачі полюбляли східні казки. Тогочасні книголюби зачаровувалися історіями про Аладіна, Алі-Бабу та Синдбада.

З появою творів братів Грімм у ХІХ столітті почалася ера літератури для дітей. З першого ж видання ці чудові оповідки завоювали любов малечі. І дотепер ми не уявляємо, як можна вирости і не знати таких чарівних казок, як «Рапунцель», «Гензель і Гретель», «Бременські музики» чи «Білосніжку».

Але саме Гансу Крістіану Андерсену вдалося змінити ставлення до дитячих книг та неймовірно розвинути і збагатити цей вид художньої літератури. Біографія Андерсена теж нагадує свого роду казку. Він народився в родині шевця і сам у ранньому дитинстві став підмайстром на фабриці. Але, коли йому виповнилося чотирнадцять, життя різко змінилося. Андерсен вирушив до Копенгагена, де став почесним учнем-танцівником у королівському балеті. Згодом, зрозумівши, що його справжнє покликання в іншому, почав писати твори для сцени і друкувати власні вірші у журналах того часу. Але прославився на весь світ завдяки своїм казкам.

У день народження славетного данського казкаря – 2 квітня – з 1967 року відзначається Міжнародний день дитячої книги. Свято привертає увагу всіх дітей та їхніх батьків до надзвичайної важливості книжки в житті юних читачів. Адже саме вона відкриває малятам двері у великий та незнайомий світ, знайомить з невідомими раніше істотами, розкриває таємниці життя, сприяє становленню особистості. Це свято книги та дитинства.

Так склалося, що кожного Міжнародного дня дитячої книги найпопулярніший дитячий автор пише послання, адресоване найбільш юним читачам, а найкращий ілюстратор створює яскравий плакат, присвячений цьому дню. В 1973 та в 1979 роках почесними нагородами за найкращу дитячу книгу були вшановані відомі українські письменники Богдан Чалий та Всеволод Нестайко.

Немає коментарів:

Дописати коментар