Слово «Європа» для кожного українця вже стало знаковим і означає значно більше, ніж частина світу, в якій ми живемо. З географічним розташуванням нам пощастило: ми народилися в самому серці Європи. 
У 1887 році на Закарпатті, у Верхньотисинській улоговині на правому березі Тиси, було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи. Його координати: 47 ° 563" північної широти і 24 ° 1130" східної довготи. 
Утім географічні точки – це далеко не все, що вбирає це ємке слово «Європа»: це і шлях, напрям, устремління, боротьба і сподівання. І про це свідчить сьогоднішній день, який відзначається на державному рівні. 
Історія виникнення цього дня у світі 
День Європи зародився ще 9 травня 1950 року в Парижі. Саме того дня міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості, що становили основу нарощування військової техніки, в нову наднаціональну модель життя. Завдяки такому симбіозу економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі. Ці підвалини спільної справи вибудувалися в спільний «Європейський дім» у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані, де вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати День Європи. 
Так народилася нова, унікальна, мирна і успішна модель співіснування народів великої частини світу, що ґрунтується на принципах співробітництва, взаємоповаги і взаємопідтримки, свободи, верховенства права і демократії. 
У Брюсселі, де перебувають керівні органи ЄС, а також у країнах-учасницях ЄС щорічно цього дня проходять урочисті заходи. Головна їх мета – дати можливість кожному мешканцю великого континенту відчути себе вільним і захищеним, незалежно від його громадянства і національної приналежності. 
День Європи в Україні 
З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року. Слід відзначити, що Україна – єдина держава, яка святкує День Європи, не будучи дійсним членом Європейського Союзу. 
10 фактів про країни ЄС, про які мало хто знає, ви знайдете, перейшовши за посиланням:
А інші цікаві 10 фактів зібрані тут:

В Центральній дитячій бібліотеці оформлені виставка-мандрівка "Європа запрошує" та інформ-куточок "ЄС на книжковій полиці".





Немає коментарів:

Дописати коментар