У жорнах репресій


День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.
Кількість жертв політичних репресій в Україні неможливо підрахувати. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття в Україні було заарештовано майже 1,5 мільйона осіб. Велику кількість із них було розстріляно, інші пройшли тюрми, заслання, вислання, каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах. Терор і репресії зачепили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство. Особливо жорстокі репресії чинились сталінським режимом у 30-х роках. Зокрема, в 1937-1938 роках в Україні було засуджено 197 617 осіб, з них до страти - 122 237 громадян.
Один із трагічних символів тієї доби є київська Биківня - у Биківнянському лісі знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій. Тут був об'єкт спеціального призначення НКВС, де у кінці 30-х - в 40-х роках відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих. За даними науковців, у Биківнянському лісі поховано близько 100 тисяч репресованих комуністичною владою. На сьогодні вже встановлено імена понад 19 тисяч розстріляних громадян з Биківнянського поховання.
За посиланням https://uinp.gov.ua/pres-centr/novyny/19-travnya-v-ukrayini-den-pamyati-zhertv-politychnyh-represiy ознайомтесь з інформаційними матеріалами, підготовленими Українським інститутом національної пам’яті.
«Великий терор в Україні в 1937-1938 роках» - відео з циклу  «Пишемо історію» - знаходьте за посиланням  https://www.youtube.com/watch?v=YlTrSNC5DZU .

Немає коментарів:

Дописати коментар