ХІТ-ПАРАД НОВИХ КНИЖОК "В нашім домі новосели - і розумні, і веселі!"



Стронґ, Джеремі. Гармидер у школі / Стронґ, Джеремі; пер. з англ. Поритко А.; худож. Паленко М. – Л.: Вид-во Старого Лева, 2020. – 188 с.

Весняні канікули закінчилися, знову треба повертатися до школи. А там такий гармидер, точніше, не «такий», а «така» - міс Гармидер! Ця чудова вчителька, яка працює на підміну, з’явилась у новій книжці Джеремі Стронґа і відразу закохала у себе всіх учнів школи. Чим саме? Ну-у-у-у, так не цікаво, коли, не читаючи цю повість, дізнаєшся про все від бібліотекаря. Для особливо нетерплячих доповідаємо: на уроках міс Гармидер можна грати в піратів, ловити мишей, а шукаючи скарби по всій школі, закохатися в географію!

Ніцой, Лариса. Дві бабуськи в незвичайній школі, або Скарб у візку / Ніцой, Лариса; худож. Елліс Е. – К.: Вид-во Марка Мельника, 2020. – 192 с.

До чого тут знов школа та якісь дві бабуськи? Все шкереберть! Може й так, але перед вами нова книжка української письменниці Лариси Ніцой. «Як мама хочу запитати, коли, нарешті, діти з обмеженими фізичними можливостями прочитають книжку, у якій героями на рівні з іншими будуть і вони?» - це запитання від Наталії Марченко,  провідного бібліографа НБУ для дітей та  дослідниці дитячої літератури, не залишилося без відповіді. Тому й побачила світ ця прикольна цікава історія. Скарби, бандити, пастки, таємне підземелля… Лячно? Жахливо? А як ви хотіли! Але виникає запитаннячко – а до чого тут дві бабуськи? А ще – що за скарб шукали Василинка, Любомирчик і Олежка? Так кортить заглянути на останню сторінку! А там відповідь одного з хлопчаків: «Біжу читати, читатиму тепер усе підряд! На мене книжки чекають!» 

Хочеться окремо зупинитися на малюнках Еліни Елліс до цієї історії – вони ніби зроблені самими  дітлахами. Це дуже класно!

Стовелл, Луї. Дракон у бібліотеці / Стовелл, Луї; пер з англ.        Міхаліциної К.; худож. Орту Д. – к.: Мамино, 2020. – 224 с.

Дива продовжуються! Школа була ? Була! А тепер нова локація – бібліотека! Відверто відповідаємо: деякі хлопчаки та й дівчатка вважають, що сидіти з книжкою в бібліотеці – це так нудно! Ось гасати на дворі, бруднити одяг, лазити по деревах – інша справа!

Але…Але іноді справжні друзі зможуть все ж таки затягти тебе до бібліотеки. І тут починаються дивні дива… І бібліотека незвичайна, і замість книжкових поличок – книгодерева, а ще там мешкають…. Тссс! Тиша у бібліотеці! Кіт, головна героїня повісті щойно врятувала бібліотеку і цілий світ. Оце була справжня магія!

Магія, дракони, шкільні приколи – це дуже захопливо. Та не забуваємо про нашу рідну неньку Україну! Наступні дві книжки – про славні історичні події та легендарні постаті нашої держави.

Карп'юк, Василь. Олекса Довбуш. Таємниця Сили / Карп'юк, Василь; худож. Кудляк Н. – Брустурів: Дискурсус, 2020. – 128 с.

Олекса Довбуш. Певно, більшість з вас знає, що цей герой відомий на всі Карпати, адже він – наш «Робін Гуд»!

Але історія найгрізнішого ватажка карпатських опришків почалася з впертого хлопчиська, який несподівано для себе отримав велику Силу, а розум мав від природи. Чи впорається юнак зі своїми унікальними здібностями? Чому він приєднався до опришківської ватаги? А  головне – звідки взялася Олексина Сила і чи зміг він її опанувати.

Василь Карпʹюк, автор книжки про Довбуша, наполягає, що так, і пише вже наступну історію про пригоди славетного сина українських Карпат. А ми вам радимо прочитати першу книгу.

Гуменюк, Надія. Білий вовк на чорному шляху: козацьке фентезі / Гуменюк, Надія; худож. Дунаєва В. – Т.: Богдан, 2020. – 208 с.

Герой книжки Надії Гуменюк – Маркіян Козаченко теж, може, мріяв про віртуальну зустріч з Олексою Довбушем. Та судилося йому потрапити в інші історичні часи. Куди саме? Спочатку – у паралельний часовий коридор України, потім – на Запорізьку Січ, а звідти – до самого Берестечка! Стільки пригод випало на долю хлопчака, диву даєшся. Від куль та шабель ухилявся і залишився живий, вибирався зі страшного підземелля старовинного замку – і вибрався! Навіть самого Богдана Хмельницького визволяв! Самому здолати великі перешкоди було  б важкенько, але, коли поруч вірні друзі, здолати можна все.

Як Маркіян зміг потрапити в інші часові світи? Як він зміг повернутися додому, до рідного Києва? Ця таємниця щезне для кожного з вас рівно через кілька годин. Саме стільки часу потрібно, щоб прочитати цю чудову книжку. Хвилинку, а до чого тут білий вовк? Мерщій читати!





Немає коментарів:

Дописати коментар