НАУКА + МИСТЕЦТВО + СПОРТ = ???

(20 липня – Міжнародний день шахів) 

Упродовж багатьох століть у різних країнах люди грають у цю гру. Спочатку вона була приємним дозвіллям. Але згодом з’ясувалося, що шахи є також потужним тренажером для розуму: вони розвивають пам’ять, увагу, логічне мислення, кмітливість.

Інтерес до гри значно виріс у минулому сторіччі, коли почали проводити матчі на першість світу з шахів. Відтоді в різних країнах світу щорічно проводиться велика кількість шахових змагань.

Статистика стверджує, що 70% людей у світі хоч раз у житті грали в шахи, а для 650 мільйонів це постійне захоплення. Така популярна гра не могла залишитися без визнання на найвищому рівні, тому 20 липня світ щороку відзначає Міжнародний день шахів. Збігається з цією датою і національний День шахів в Україні.

Сьогодні  твої однолітки в Іспанії, Китаї, Німеччині, США, Туреччині та інших країнах вивчають тонкощі шахової гри у школах як окремий предмет.

Існує чимало версій щодо винахідника шахів. Їх «авторами» в різні часи називали Одіссея, Гіппократа та Аристотеля. Але зрозуміло, що шахи не є винаходом однієї людини.

Безпосередньою попередницею шахів вважають індійську гру чатуранг. Для неї потрібно було чотири гравці, у кожного з яких на його кутку шахівниці були король, слон, тура, кінь та чотири пішаки. Перед кожним ходом кидали гральну кульку — число, що випадало на ній, визначало ходи, тому результат гри часто залежав від жеребу.

Шахи в питання та відповідях

Чому шахові фігури не схожі на справжніх коней, королів та офіцерів?

До того, як шахи потрапили до Європи, вони пройшли через країни, де релігією є іслам. Ця віра забороняє створювати реалістичні фігури людей та тварин, тому шахові фігури набули спрощеного вигляду.

Скільки в теорії існує варіантів шахових партій?

Неймовірно, але вважається, що кількість можливих варіантів шахових партій навіть більша, ніж кількість електронів у нашому Всесвіті. Кількість електронів оцінюється як 4х1079, а кількість варіантів гри в шахи — як 10120.

Скільки ходів може мати найкоротша та найдовша шахова партія?

Щодо найкоротшої партії, то поставити мат супротивнику можливо всього за два ходи — є вісім способів це зробити. Щоб перемогти за три ходи, існує 355 варіантів. Максимально довга шахова партія теоретично складається з 5949 ходів.

Який набір шахів у світі є найстарішим?

Найстаріший з існуючих повних наборів шахів, було знайдено в  Шотландії на острові Льюїс. Походження цього набору, вирізьбленого з моржевої кістки, — скандинавське, а час виготовлення — XII століття.

Саме ці шахи використовували під час зйомок фільму «Гаррі Поттер і Філософський камінь». Погодься, цей епізод і в фільмі, і в книзі вражає: правилами гри чарівні шахи нічим не відрізняються від маґлівських, але рухаються шахівницею фігури завдяки магії.

 Згадаємо, в яких ще творах герої потрапляють у чорно-білі «клітчасті» історії.

Сюжет казки «Аліса в Задзеркаллі» побудований на шаховій партії, яку Керролл (до речі,   чудовий шахіст) вигадав сам, а шахову діаграму її початкової позиції він розмістив у вступі до своєї книги. Задзеркалля схоже на шахову дошку, а чимало її мешканців — на шахові фігури. Аліса починає свою подорож пішаком з другої горизонталі, а завершує на восьмій, стаючи королевою.

Кілька поколінь читачів захоплюються казковою повістю Юхима Чеповецького  «Пригоди шахового солдата Пєшкіна». З її героями, завзятими гравцями в шахи Кольком Пижиковим та його товаришем Петрусем Півничуком ти спостерігатимеш за цікавим шаховим світом, у якому спалахують війни між двома ворожими арміями. 

Хочеш тепер й сам навчитися грі королів та стати королем гри? В цьому тобі допоможуть чудові книжки: «Шахова абетка» І. Величка, «Король та його прем’єр-міністр»  І.Купермана, «Шаховий буквар» І.та І.Веселих, «Вам, лицарі шахів» Ю. Барського та ін.

Успіхів, майбутній чемпіоне!

Немає коментарів:

Дописати коментар