ПЕРЕДДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

 16 липня — День проголошення Декларації про державний суверенітет України

Щороку 16 липня ми відзначаємо важливу дату –  День ухвалення Декларації про державний суверенітет. Сьогодні, під час повномасштабної війни, українці на ділі змушені захищати власний суверенітет та територіальну цілісність, борються за Свободу та Незалежність.

Україна — суверенна держава. Наші кордони — недоторканні. Ми маємо право на свої ЗСУ, а єдиним джерелом державної влади є народ України. І це ті основи, які українці та українки захищають на полі бою. Це ті фундаментальні засади, які відрізняють нас від метрополії.

Від імперії, яка відчуває фантомні болі через втрату України та не може змиритися, що ми вільні, незалежні, демократичні та суверенні. Для нас цінності існують не лише на папері. Вони у наших серцях!

16 липня 1990 року вважається «передоднем» української незалежності, адже Декларація стала головним підготовчим актом до проголошення незалежності, яке відбулося в серпні 1991 року, та основою для майбутньої Конституції 1996 року.

Вона декларувала:

        суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах;

        поділ влади на три гілки: виконавчу, законодавчу та судову;

        нейтралітет у військових питаннях;

        три «неядерні» принципи – не застосовувати, не виробляти і не купувати;

        вирішальне право українського народу на розвиток науки, освіти й культури держави;

        економічну самостійність – наміри створити власну банківську, податкову й митну систему, а також відмовитися від грошової одиниці СРСР і ввести власну.


Після ухвалення Декларації про державний суверенітет стало зрозуміло, що попри суперечки у стінах парламенту Україна готова до проголошення повної незалежності.

Немає коментарів:

Дописати коментар