ЖИТТЯ ЗАРАДИ ДІТЕЙ

(до 145-річчя від дня народження  Януша Корчака)

У 30-ті роки минулого століття Януша Корчака знали майже всі варшав’яни. Він був директором двох столичних притулків для дітей, чудовим педагогом, автором унікальної нової системи виховання, талановитим письменником, просто відомим і дуже шанованим чоловіком, який з довірою і повагою ставився до кожної дитини. Про себе він писав, що є «лікарем за освітою, педагогом волею випадку, письменником за покликанням і психологом із необхідності».

Корчак створив у «Домі сиріт» своєрідну дитячу республіку зі своєю конституцією та кодексом товариського суду. Діти мали власні органи самоврядування, завдяки яким могли відкрито висловлювати свої думки та долучатись до організації життя в сиротинці.

Єврей за походженням, «пан Доктор» дуже любив Польщу та вважав себе повноправним громадянином цієї країни. У 1935 році різко посилилися антисемітські настрої, Корчаку заборонили виступи на радіо, читання лекції в університеті. Ідея разом з дітьми переїхати в Палестину була невдалою  - мовні та культурні бар’єри були занадто великі. Корчак повертається до Польщі і залишається зі своїми вихованцями до кінця… До 5 серпня 1942 року… Саме в цей день весь персонал Дома сиріт з маленькими вихованцями було відправлено в табір смерті Треблінка, де 7 серпня 1942 року всі вони загинули в газовій камері.

Факти із життя Януша Корчака

1 .            Януш Корчак – це псевдонім. Справжнє ім’я видатного педагога – Ерш Генрик Ґольдшмідт.

2.          Під час Першої світової війни служив військовим лікарем на Галицькому фронті.

3.            Його професійна діяльність пов’язана з українськими містами Київ та Тернопіль.

4.          Саме у  Києві написав свою кращу, всесвітньо відому книгу «Як любити дитину».

5.            Понад 30 років був керівником варшавського «Будинку сиріт» для єврейських дітей.

6.          У 1942 році у таборі смерті разом зі своїми вихованцями пішов у газову камеру, відкинувши всі пропозиції про порятунок особистого життя.

7.           Написав художні книжки для дітей: «Пригоди короля Мацюся», «Коли я знову стану маленьким», «Кайтусь-чарівник», «Маленький бізнесмен». Загалом написав більше 20 книг про виховання дітей, художні твори і п’єси.

8.          На єврейському кладовищі у Варшаві встановлено кенотаф – символічну могилу Корчака.

9.          1978 був оголошений ЮНЕСКО роком Корчака.

10.     В Єрусалимі у меморіальному музейному комплексі «Яд ва-Шем» у 1978 році було встановлено монумент «Януш Корчак та його діти».

11.       У тому ж 1978 році польською секцією Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури було засновано міжнародну літературну премію його імені. До  2000 року вручалася раз на два роки письменникові дитячих книг або книг про дітей.

12.      Будинок сиріт у Варшаві функціонує досі. 

                         

Немає коментарів:

Дописати коментар