КНИЖКОВИЙ ДЕЛЬФІНАРІЙ «ДИВОВИЖНІ, РОЗУМНІ, НЕЗБАГНЕННІ»

На нашій планеті існують надзвичайно цікаві створіння, які схожі на риб, бо мають плавники й обтічну форму тіла, але насправді є ссавцями — дихають повітрям через легені та вигодовують своїх дитинчат молоком. Вони належать до ряду китоподібних, а яскравими його представниками є величні кити й товариські дельфіни — унікальні тварини з високим рівнем інтелекту та соціальним способом життя.  На жаль, ці особливості не захищають китоподібних від промислового полювання на них, а також від вилову для потреб дельфінаріїв, океанаріїв та цирків. Тому, щоб привернути увагу громадськості до проблем цих тварин, кожного року 23 липня відзначається Всесвітній день китів і дельфінів.  

Китоподібні є вразливими тваринами і знаходяться під загрозою зникнення, в основному, через активне полювання на них у минулому. Сьогодні 6 з 13 видів великих китоподібних загрожує цілковита загибель.

Хоча полювати на китів дозволено лише корінному населенню деяких регіонів, для яких м’ясо китів є традиційною їжею, все ж таки невтішна статистика свідчить: щороку гинуть щонайменше 300 тисяч китів і дельфінів.  Стається це через забруднення води нафтою та іншими хімічними речовинами, пластикове засмічення Світового океану, риболовні сіті, зменшення ареалів внаслідок людської діяльності.

Кожному з нас під силу відмовитися від пластику, не засмічувати довкілля, обирати екологічні мийні засоби,   переходити на розумне споживання, тобто робити важливі кроки на шляху очищення морів та збільшення кількості китоподібних в цих морях.

День, присвячений китам і дельфінам — чудовий привід, щоб прийти до бібліотеки по книжки, в яких вони є героями, або  всією родиною переглянути фільм про цих неймовірних істот.




Немає коментарів:

Дописати коментар