ЛітАкцент року 2016











Книжковою премією «ЛітАкцент року — 2016» відзначаються книжки, написані українською мовою й видані 2016-го року в Україні та за кордоном. Перелік номінованих книг формують усі охочі: базовий варіант пропонують співробітники «ЛітАкценту», а читачі й автори мають змогу доповнити його шляхом коментування на офіційному сайті  або надсиланням пропозицій на редакційну пошту.
Книжки відзначаються в 6 (шести) номінаціях: «Проза», «Поезія», «Проза й поезія для дітей», «Есеїстика», «Літературознавство» й «Золота булька».Критеріями оцінювання книг є новизна, високий художній рівень твору , а також культура видання і його поліграфічна якість. На «Золоту бульку» претендують книжки невисокої художньої вартості, написані відомими письменниками; книжки, що розчарували.
Нагорода в кожній номінації – диплом переможця і сертифікат на придбання книг у мережі книгарень «Є» на 500 грн. Автор-переможець антипремії «Золота булька» сертифікату на придбання книг не отримає.
Переможців книжкового рейтингу «ЛітАкцент року – 2016» обиратиме експертне журі – окреме для всіх номінацій. Переможця «Золотої бульки» визначатимуть усі експерти разом. Журі розглядатиме тільки ті книги, що увійдуть до короткого списку – по п’ять у кожній номінації.
27 січня 2017 року в київській книгарні  “Є”  журі назвало найкращі книги 2016 року в номінаціях: «Проза», «Поезія», «Проза й поезія для дітей», «Есеїстика».
Переможці:
«Поезія»
Жадан Сергій. Тамплієри (Книги – ХХІ ; Meridian Czernowitz)
«Проза»
Антипович Тарас. Помирана (АБА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА)
«Поезія і проза для дітей»
Була Оксана. Зубр шукає гніздо (ВСЛ)
«Есеїстика»
Забужко Оксана. І знов я влізаю в танк… (Комора)
У номінації «Літературознавство» переможців цього року вирішили не називати.
«Золоту бульку» присуджено Тані Малярчук (“Забуття”).

Цьогорічна книга-переможець у номінації «Поезія і проза для дітей» - книжка-картинка Оксани Були, в якій вона виступила так званим автостратором, тобто автором і малюнків, і тексту.
Журі конкурсу одностайно оголошувало лише лише позитивні коментарі про цю роботу: «Ідеальна книжка. У ній все ідеальне – і малюнки, й текст. І вони ідеально пасують одне до одного. Либонь тому, що створені однією людиною. Її ідея проста і, водночас, цікава. Сюжет лінійний і, водночас, трохи химерний. Задум традиційний, але книжка ще й створює власну міфологію – туконів. А ще ця історія, створена для найменших, перебуває на межі мистецької книжки та книжечки-засиналки для забембаних батьків. Поєднуючи непоєднуване, Оксана Була створює шедевр місцевого значення.»

Про що ж ця книжка-картинка?Усіма важливими справами в лісі порядкують дивовижні туконі. Ось і зараз вони готуються відвідати звірів, які взимку лягають спати. Туконі вкладають їх у ліжечка і дбають, щоб нікому нічого не бракувало.Але є звірі, які взимку не сплять. Зубр звик блукати у снігах в пошуках їжі. Він навіть не підозрював, що можна спокійно собі дрімати в барлозі, коли надворі мороз. Допоки одного дня не зустрів ведмедя, який саме готувався заснути… Що вийшло з цієї зустрічі, а також про вміння слухати себе й інших, розповідає ця тепла й зворушлива історія про зубра – перша книжка серії оповідок про мешканців лісу.

Немає коментарів:

Дописати коментар