Мовознавчі сходинки «О, мово моя, душа голосна України!»



…Колись, дуже давно, жив на землі народ – сильний, красивий, могутній, працьовитий. Та була в них одна велика біда: не мали вони мови. Зовсім не могли вони розмовляти, співати, сваритися, вимовити слів радості, любові…  Так починається казка.
Ми живемо у вільній державі, розмовляємо рідною мовою. А мова у нас красива, мелодійна і щира, як і душа українського народу.
День української писемності та мови – свято, яке щороку 9 листопада відзначається в Україні. За православним календарем в цей день вшановують пам'ять преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з нього і починається українська писемна мова.
Традиційно до Дня української писемності та мови в ЦДБ проводяться святкові заходи. Цього разу ми запросили учнів 5-б класу ЗОШ №10. Юні ерудити взяли участь у мовознавчих сходинках «О, мово моя, душа голосна України!».
Клас розділився на дві команди, та почалися веселі конкурси. За допомогою міміки та жестів діти показували українські  прислів’я та фразеологізми. Читачі відповідали на загадки-жарти, змагалися в бліц-опитуваннях. І «літописці», і «мовознавці» блискуче впорались з усіма завданнями!
…А та стародавня казка закінчилась, як завжди, щасливо. Люди віднайшли добру чарівницю Мову і заговорили, і заспівали, і жили довго і щасливо!
 







Немає коментарів:

Дописати коментар