Сторінки альбому японського мистецтва "Гілка сакури"



Ось майже і добігає кінця 2017 рік- Рік Японії в Україні. А це означає, що потрібно останній місяць цого року провести дуже плідно- дізнатися про Японію якомога більше. Відділ мистецтв Центральної дитячої бібліотеки разом з допитливими читачами гортав сторінки альбому японського мистецтва "Гілка сакури".  Хлопці та дівчатка із задоволенням та захопленням переглядали відеоматеріали та грали у мультимедійні вікторини. Читачі почерпнули для себе багато нових знань, наприклад:
*Японія – остання країна в світі, що формально зберегла титул Імперії. Японська імператорська династія ніколи не переривалася. Правлячий сьогодні імператор Акіхіто прямий нащадок першого імператора Дзімму, який заснував Японію в 711 році до нашої ери.
*У Японії присутні чотири основні системи писемності: катакана, ромадзі, кандзі і хірагана.
*Більшість японських ієрогліфів складаються з 2-4 складів, але є дивовижні виключення. Наприклад є ієрогліф, який читається як "ханэтокаватогаханареруото", це тринадцять складів! Описує звук, видаваний при відділенні плоті від кістки.
*Японія є батьківщиною різних видів бойових мистецтв, таких як карате, дзюдо, сумо, ніндзюцу, Кендо, Дзю-дзюцу, айкідо та інших.
*Стародавні воїни Японії були відомі як самураї. Вони були дуже досвідчені у бою, їх головною зброєю була катана - гострий меч з невеликим вигином.
*Японська поезія хайку є найкоротшою в світі, що складається тільки з трьох ліній.
*Японська мова складається з декількох рівнів ввічливості: розмовний, шанобливий, ввічливий і дуже ввічливий. Жінки практично завжди говорять на шанобливій формі мови, чоловіки на розмовній.


А під кінець зустрічі на читачі чекав сюрприз- майстер- клас з виготовлення фурошики(буквально перекладається як «банний килимок» і являє собою квадратний шматок тканини, який використовувався для загортання і перенесення предметів будь-яких форм і розмірів.) Отже, фурошика- це спеціальна японська техніка загортання подарунків. Погодьтесь, подарунок, обгорнутий в красивий матеріал- дуже оригінальний та незвичайний.





Немає коментарів:

Дописати коментар