«Більше, ніж ім’я»: Френку Бауму – 165 років

      Привіт, читайлику! Серед цьогорічних письменників-ювілярів -  всесвітньовідомий  казкар і один з основоположників фентезі  Ліман Френк Баум (1859–1919). Письменник відкрив двері в особливий казковий світ всім бажаючим: він перший запропонував будь-кому вигадувати власні історії про життя в нафантазованому світі. Тому Френка Баума визнають ключовою постаттю американського фентезі.

     Цікаво, що Баум не одразу знайшов дорогу у свій дивовижний край. Перш ніж упевнитися, що саме історії для дітей є справою його життя, він перепробував чимало професій і захоплень: був журналістом, актором, представником торговельної компанії, написав п'єсу, керував оперними театрами і навіть розводив курей.

      …Френк Баум ріс слабкою і мрійливою дитиною. Хворе серце змалечку позбавило його більшості звичайних розваг. Натомість хлопчик багато читав.

         Казка поволі зріла в його душі, наче перлина в мушлі. Діти – четверо власних синів, їхні друзі та знайомі – завжди були від нього у захваті. Ще б пак! Адже пан Баум знав стільки чудових історій!

   В 1900 році на полицях книжкових крамниць з'явився «Дивовижний чарівник Країни Оз». За переказами, Баум почав розповідати історію Дороті і Солом'яника власним дітям, але якось перервав оповідь на півслові, відчувши, що має піти і записати її всю до кінця, аби не забути. Маленькі читачі зустріли «Дивовижного чарівника…» із таким захопленням, що Бауму довелося згодом дописати ще цілих тринадцять продовжень цієї книжки, з яких останнє вийшло друком уже після смерті письменника.

      Оповідь про пригоди дівчинки Дороті у чарівній країні принесла письменникові славу і визнання, але не зробила його «автором однієї книжки». Л. Ф. Баум написав ще чимало історій для дітей та підлітків, користуючись різними, навіть жіночими, псевдонімами. Деякі з цих книжок мали успіх, як, приміром, «Племінниці тітки Джейн», але жодна з них не могла зрівнятися з оповідями про Країну Оз.

        Теми і мотиви з казок Баума можна простежити у творчості сучасних американських письменників, навіть таких «не-дитячих» як Рей Бредбері чи Стівен Кінґ. А це означає, що магія діє, і дорога з жовтої цегли чекає на нових допитливих мандрівників!

Немає коментарів:

Дописати коментар