Арт-хвилинка «Власний художній стиль Марії Примаченко»


Зупинись на хвилинку! У нас для тебе, юний читачу, новинка – книга Марії Рубак «Марія Примаченко». Ця книжка з’явилася в нашій бібліотеці завдяки подарунку від #Український_інститут_книги, за який ми щиро вдячні.

Друже, пропонуємо тобі ознайомитись з цікавими фактами про нелегке, проте сповнене великих і маленьких рукотворних див, життя художниці:

🎨  Марія Примаченко народилася в 1908 (1909) році у селі Болотня на Київщині.

🎨  Вона входить до числа найкращих у світі художників наївного народного стилю (примітивізму). У своїх роботах зображувала чарівних тварин, квіти та сюжети з селянського побуту.

🎨  У семирічному віці маленька Маруся тяжко захворіла на поліомієліт. За спогадами сучасників, саме неможливість сповна працювати в полі з родиною дала дівчинці вдосталь вільного часу, і вона почала малювати.

🎨  Художниця була малоосвіченою: за її плечима усього чотири роки навчання. В підписах до картин вона практично не ставила розділових знаків і користувалась народною говіркою.

🎨  Від матері їй передався талант красиво вишивати. Дуже часто Марія Примаченко шила для знайомих вбрання та вишивала рушники і картини.

🎨 Примаченко все життя малювала звірів, але справжніх тварин вперше побачила лише у дуже дорослому віці - в цирку, куди її привіз видатний режисер Сергій Параджанов.

🎨 За своє 89-річне життя створила понад 650 робіт.

🎨Протягом життя художниці її картини відвідали експозиції Всесвітньої виставки у Парижі, численних республіканських показів мистецтв, а також побували у Варшаві, Софії, Монреалі, Празі.

🎨 Син Федір й онуки Петро та Іван також стали художниками.

🎨 Примаченко була нагороджена Національною премією ім.Т.Г.Шевченка.

Тож, друже, читай книжку і створюй власні шедеври!

 







Немає коментарів:

Дописати коментар