Пізнавально-розважальне дефіле «Цікава джинсоманія»


20 травня – день, який може святкувати абсолютно кожний з нас. Адже нема в світі такої людини, яка б ніколи не носила джинсів. Ти запитаєш, до чого тут джинси? А це тому, що  саме 20 травня відзначають День народження джинсів.

Чим тільки не були джинси? І робочим одягом для американських ковбоїв та золотошукачів, і символом престижу і достатку у радянські часи, і знаменням хіпі, і елементом образу рок-музикантів. Але чи багато ти знаєш про них? Ось тільки деякі факти із «біографії» славнозвісних штанів.

  • Класичний барвник джинсової тканини – індиго. Спочатку фарбу індиго замішували на попелі. Зрозуміло, що пофарбована таким чином тканина була дешевою та доступною для бідноти.
  •  В 1941 році зовнішній вигляд джинсів суттєво змінився. Було вирішено прибрати мідну заклепку через те, що вона дуже нагрівалася біля вогню.
  • Під час Другої світової війни джинси в США були особливо популярними. Навіть  кажуть, що їх продавали тільки тим, хто брав участь в воєнних діях.
  • В кінці 50-х років на практичність і демократичність робочих штанів звернув увагу гуру «битників» Джон Озборн. Джинси увійшли в молодіжну культуру і стали швидко набирати популярність, хоча в них було заборонено з’являтись в школах та офісах.
  • В справжній ідеологічний флаг джинси перетворились завдяки руху хіпі, які збагатили джинсову моду. В 70-і роки джинси стали прикрашати бісером, стразами, нашивками та вишивкою. Ці ідеї і понині залишаються надзвичайно популярними.
  • У американців є можливість підбирати джинси індивідуально по фігурі. Людина прямо в магазині залишає свої параметри і через декілька тижнів може забрати свої особисті джинси.
  • На подіум джинси потрапили не одразу. В кінці 60-х Луі Ферро з успіхом продемонстрував «штани із деніма», повністю розшиті стразами. Згодом джинсовий стиль став джерелом натхнення для багатьох модельєрів: А.Макквіна, К.Лагерфельда, Ж.-П.Готьє та інших.
  • В гардеробі середнього американця налічується 7 пар джинсів.
  •  Сьогодні джинси використовують в різних видах творчості: із них творять картини, шиють подушки, роблять шпалери, виготовляють аксесуари, листівки та багато іншого.

Більш детальну інформацію про історію виникнення джинсів ти дізнаєшся, переглянувши презентацію, яку підготували наші бібліотекарі. А наприкінці зіграємо! Спробуй зібрати назви фірм, що виготовляють джинси, а також виріши «джинсову» задачку! Цікаво? Скоріш починай!

https://docs.google.com/presentation/d/1TKTW1DszkRKnsL4tniswQ8ZNqt4yvgPCS72tKf8GPbo/edit?usp=sharing

Немає коментарів:

Дописати коментар