Незамінний «липкий» помічник

Як думаєш, про що йде мова? Здогадуєшся? Про відомого нам незамінного помічника – скотч. Це липка стрічка, яку ми використовуємо кожен день у різних сферах життя.

І недаремно саме сьогодні ми про нього згадали.             27 травня - День народження скотча. Винахідником липкої стрічки вважається американець Річард Дрю.

Дрю працював лабораторним техніком у компанії, яка спеціалізувалась на виробництві наждачного паперу, а також займалася дослідженнями непроникних матеріалів та целофану.

Одним із обов’язків Річарда було спостереження за тестуванням наждачної шкірки у магазинах та автосервісах. Одного разу він побачив, що під час фарбування кількома кольорами лінії виходять не охайними, тому захотів розв’язати цю проблему. Через рік технік розробив липку стрічку завширшки 5 см, але вона не одразу «припала до двору». Річард зекономив та наніс липкий склад тільки по краю стрічки, тому вона зморщувалася під час використання. Після цього випадку один з майстрів дав пораду Дрю звернутися до своїх шотландських директорів (Scotch bosses) та попрохати їх більше не економити, щоб зробити «винахід» більш клейким. У ті часи шотландців вважали дуже жадібними, це й стало підставою для виникнення назви одного з найбільш потрібних продуктів століття. 

Саме 27 травня 1930 року Річард Дрю отримав патент на свій винахід – скотч. Була випущена реклама скотчу, в якій веселий мультгерой в килті і з шотландською атрибутикою розповідав, як можна полагодити речі за допомогою липкої стрічки.

Першу стрічку було вироблену на целофановій основі з каучуку, смол та олій. Удосконалив клейку стрічку Джон Борден в 1932 році. Він оснастив її лезом і це значно полегшило роботу з нею.

Спочатку скотч використовували для пакування обгортки для їжі. Під час Великої депресії люди придумали безліч способів його застосування в побуті і на роботі.

Сьогодні скотч дуже популярний. Його використовують як в побуті, так і на великих виробничих підприємствах, в будівництві, медицині, сантехніці, мистецтві, рукоділлі тощо.

В даний час випускаються стрічки різної ширини, прозорості та липкості, на безбарвній або забарвленій основі, без написів або з написами. Випускається двосторонній скотч.

Американський художник українського походження Марк Хайсман створив кілька картин зі звичайного скотчу, використовуючи  кольорові напівпрозорі стрічки різної ширини, та започаткував новий напрям в мистецтві. В даний час досить багато художників створюють свої шедеври саме  зі скотчу.


Він також є матеріалом для створення скульптур. Подивись, які вони цікаві.



Погодься, що скотч – це дуже корисний винахід для всього світу!

Друже, якщо хочеш дізнатися більш детально про історію цього винаходу, переходь за посиланням

https://www.youtube.com/watch?v=1v9i1hM6cEk&ab_channel=%D0%A1%D0%BD%D1%96%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%B71%2B1

А про лайфхаки зі скотчем, які зроблять твоє життя максимально зручним, комфортним і безпечним, ти можеш познайомитись за цим посиланням

https://www.youtube.com/watch?v=mtbXJMyrkpk&ab_channel=%D0%A1%D1%83%D1%81%D0%BF%D1%96%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B5%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%97%D0%B2


Немає коментарів:

Дописати коментар