Сім етнографічних чудес України

В нашій державі живуть представники 130 національностей, і в кожної  є самобутні звичаї та традиції, що склалися протягом багатьох століть.

А чи багато ти знаєш про те, які народознавчі загадки України дивують дослідників?

В Центральній дитячій бібліотеці представили етнічний вінок «Сім етнографічних чудес України», присвячений саме найунікальнішим народам країни:

1.   Україномовні сибірські німці

З понад 30 тисяч етнічних німців, що розселялися майже всіма регіонами України з княжої доби і аж до початку ХХ століття, близько трьох тисяч мешкає в містах та селах Закарпаття. Саме тут найкраще збереглися традиції, локальні діалекти німецької мови та культура німецьких колоністів, нащадки яких у інших регіонах країни переважно асимілювались.

1.   Чадецькі гуралі Буковини

Вони живуть у гірських селах Буковини, куди переїхали зі Словаччини, але вважають себе поляками, а говорять – на своєму наріччі. Поляки та словаки звуть різні етнічні групи своїх горян гуралями. Більшість українських поляків, у тому числі й гуралів із Буковини, – виселили до Польщі після Другої Світової. Тепер у Чернівецькій області є одне гуральське село – Стара Красношора, і один хутір – Аршиця в Нижніх Петрівцях.

1.   Волохи – «білі цигани»

На Закарпатті волохами звуть невелику етнічну групу змішаного румунського та циганського походження, яка живе за циганськими звичаями. Місцеві цигани, тим не менш, їх за своїх не визнають. Говорять волохи на діалекті, який, можливо, відколовся від румунської мови в XVII столітті. Зовнішність їх теж відрізняється від звичайних циган – їх називають білі або руді цигани.

1.   Російські старовіри

Росіяни в Україні – це переважно міські мешканці, та є й кілька сільських російських районів. Найбільш екзотична група російських селян в Україні – це старовіри чи старообрядці – нащадки тих, хто не визнав церковної реформи російського православ'я і був змушений тікати від переслідувань. У нас на Одещині Вилкове та сусіднє Приморське (Кілійський район) - також переважно старовірські поселення.

1.   Тюркські мови України

Скільки в Україні тюркських мов корінних народів? Кримськотатарська, караїмська, кримчацька, гагаузька. Але це ще не всі. Так є мова татар, які жили на Південному березі Криму, мова татар кримського передгір'я, мова північних кримців, мова кримських євреїв – кримчаків,  урумська мова (мова тієї частини греків, яка перейшла на кримськотатарську), караїмська мова, вірмено-кипчацька мова, мова турків-месхетинців.

2.  Албанці, які не знали, що вони – албанці

В Буджаку, Південна Бессарабія, албанці (арнаути) опинилися через переселення в ході Російько-Османських війн. Вони добре зберегли свою мову, хоча вона ніколи не викладалася в школах. А от історичну пам'ять арнаути практично втратили. У Буджак вони потрапили з Болгарії, куди до того переселилися з Албанії. Можна сказати, що вони довідалися, що вони – албанці, тільки в ХХ столітті.

1.   Шведсько-бойківське село над Дніпром

Мешканці села Зміївки Бериславського району – переважно бойки та шведи. Це село об'єднало три колишні німецькі та одну шведську колонію. Мешканці тут йдуть не до православної церкви, а до греко-католицького храму та протестантської кірхи.

Немає коментарів:

Дописати коментар